Budući da je kod nas turistička sezona pri kraju, kuhari, konobari, spremačice i ostali mogli bi s Jadrana preseliti u Alpe. Naime, kako piše Jutarnji.hr, Austrijanci za rad na skijalištima trebaju oko 30 tisuća radnika!.
Kakvi su uvjeti? Radi se šest dana u tjednu, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru. Visina plaće, pak, ovisi o mnogočemu: o iskustvu radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smještaj s tri zvjezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i razini odgovornosti radi – pomoćnom kuharu ili nekome tko je jedan od glavnih ili njegovih zamjenika u kuhinji. Ipak, neki je prosjek od 1600 eura do 2000 eura, s tim da su radnicima osigurani hrana i smještaj, a njihov angažman traje pet mjeseci od prvog prosinca do kraja travnja. Poznavanje njemačkog jezika do razine B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima, primjerice, za konobare, a ostali mogu govoriti jezik do mjere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.
Treba naglasiti da hrvatski radnici do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu, na što se čeka neko vrijeme, no kad je u pitanju deficitarna radna snaga u ugostiteljstvu – to ide prilično brzo, zapravo čim poslodavac pokaže interes za zapošljavanje djelatnika iz inozemstva.
Od ulaska Hrvatske u EU više od 34 tisuće Hrvata zatražilo je radne dozvole u Austriji, što nije ni čudno kad se zna da su plaće radnicima za iste poslove koje obavljaju u Hrvatskoj tamo u prosjeku dvaput veće.
a.kučić/vzaktualno.hr/jutarnji.hr