Vikendom, a posebice nedjeljom, obično skuhamo više hrane nego tijekom tjedna, pa nam, nekad slučajno, a u mnogo slučajeva i namjerno, ostane hrane i za ponedjeljak. Nije loše izbjeći kuhanje bar jedan, dan, no neka pravila moramo znati!
Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni, točnije toksični, ističe nutricionistkinja Alma Bunić, a prenosi Metro portal. Evo koje namirnice spadaju u rizičnu skupinu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime;
1. Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite, dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini!
2. Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.
3. Krumpir također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.
4. Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična.
5. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama podgrijavanje ne bi trebalo biti opcija.
Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice, one naime najmanje gube na nutritivnim vrijednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, ječam i zob. Podgrijavanje juhe se tolerira ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, Ovaj postupak se preporuča i kod variva. Ukoliko kuhate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.
Savjet: Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa, jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.
a.kučić/vzaktualno.hr/metroportal