Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Brodsko posavske županije organizirali su kulinarsko natjecanje „Kuhajmo slavonski“. Natjecanje je održano u Slavonskom Brodu, u sklopu Katarinskom sajma, a okupilo je natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske. Neodoljivo ukusna jela od mesa crne slavonske svinje, maštovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskoga buta, svinjski lungići u kombinaciji sa šljivama, uz deserte od oraha, samo su dio bogatog stola svečane večere u Slavonskom Brodu, kao krune dvodnevnog natjecanja. Natjecanje su upotpunile i razne prezentacije i radionice.
Titulom pobjednika 1. kola kupa u Slavonskom Brodu okitili su se Ivan Tomas i Dinko Tomašić iz varaždinskog restorana Fontana Crnković. Drugo mjesto osvojili su mlade kuharske nade iz Splita, Tina Đerek i Petar Tadinac predstavljajući Udrugu kuhara Splitsko-dalmatinske županije, dok su na trećem mjestu završili Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić kuhajući za Chef.hr iz Koprivnice. Njihova jela ocjenjivali su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Miroslav Dolovčak, Vladimir Balent i Erich Glavica, a nagrade im je uručio gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara.
Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival 5 kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke, te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti cjelokupne turističke ponude. Hrvatski kuhari i slastičari koji sudjeluju na svim natjecanjima bore se uz sponzorske nagrade i za titulu ukupnog pobjednika kupa i prestižnu kristalnu kuhaču.
www.vzaktualno.hr