U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog, predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča, Rotary Club Varaždina, Varaždinske županije i Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama je u utorak održana Zlatna nimfa, tradicionalna kulinarska i turistička manifestacija na kojoj su se prezentirala i degustirala autohtona jela Varaždinske županije.
Zlatna nimfa ujedno je revija učenika trećih, drugih i prvih razreda za zanimanje kuhar, mentora u ugostiteljskim objektima, učenika osmih, sedmih i šestih razreda VII. osnovne škole Varaždin i članova Udruge kuhara Varaždinske županije.
Ovogodišnja Zlatna nimfa posvećena je podupiratelju udruge kuhara Varaždinske županije i ove manifestacije preminulom Zdravku Cafuku.
Ova kulinarska priredba započela je u 17.30 sati s okruglim stolom na temu „Mladi u kulinarstvu – Moja karijera u turizmu“ u suradnji sa VII. osnovnom školom Varaždin, te se nastavila s izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te kroz radionice na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga.
Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije koji su gastro ponudu upotpunili sa svojim kreacijama i umijećem pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje. Tako su koristili bućino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo, a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak. Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.
Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika srednjih škola Varaždinske županije, učenika osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima članova udruge kuhara Varaždinske županije koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza, a u želji da sačuvaju tradicionalne namirnice, stvaraju kreativna jela i sve povežu s proizvođačima domaćih namirnica, kulturno umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije.
www.vzaktualno.hr