Fine, prhke, neodoljive i tako božićne! Na blagdanskim stolovima diljem svijeta svoje će mjesto i ovog Božića pronaći Božićne zvjezdice. Iskusne domaćice mogle bi ih napraviti u 3.00 ujutro, bez gledanja u recept, no, uvijek ima i onih kojima će dobro doći malo poduke, odnosno recept prema kojem će napraviti ovu omiljenu slasticu.
Nije komplicirano, ne oduzima mnogo vremena, zato krećemo!
Sastojci
650 g brašna
400 g margarina/maslaca
100 g šećera
3 vanilin šećera
1 ravna žličica praška za pecivo
1 jaje
1 žumanjak
1 žličica kiselog vrhnja
po želji malo ribane limunove korice
2-3 žlice marmelade po želji
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Prije pripreme tijesta, neka vam svi sastojci budu sobne temperature.
Brašno stavite u veću posudu, dodajte margarin koji ste izrezali na komadiće i dobro prstima utrljajte u brašno, smjesa na kraju mora biti jednolična i mrvičasta.
Dodajte šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo pa promiješajte smjesu lagano rukama ili kuhačom.
Sjedinite jaje, žumanjak, kiselo vrhnje i limunovu koricu vilicom, dodajte prvoj smjesi i počnite rukama mijesiti tijesto.
Za par minuta imat ćete glatku, finu kuglu tijesta. A ako ne ide jer je tijesto presuho, dodajte još malo kiselog vrhnja.
Tijesto odmah prepolovite,svaku polovicu zamotajte u prozirnu foliju i stavite na pola sata u hladnjak. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 180˙C i pripremite dva velika pleha, obložite ih papirom za pečenje.
Izvadite jednu polovicu tijesta,na pobrašnjenoj podlozi razvucite tanko,vadite zvjezdice ili cvjetiće kalupom i slažite ih na pleh vrlo malo razmaknute jer ne narastu puno tijekom pečenja.
Tijesto premijesite i ponovite postupak. kad napunite dva pleha prvi stavite u pećnicu. treba im samo nekoliko minuta. Često provjeravajte jer brzo izgore. moraju ostati bijele s gornje strane, a s donje tek malo porumeniti.
Kad ste ispekli zvjezdice od prve polovice tijesta, ostavite ih da se ohlade(ne treba im puno), premjestite na poslužavnik pa na isti način ispecite zvjezdice od druge polovice tijesta, a ove neka budu s rupicom u sredini.
Kad ste sve ispekli i ohladili, lagano zagrijte marmeladu i promiješajte da bude glatka. Zvjezdice s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge jednu po jednu mažite marmeladom. Na kraju, spojite!
www.vzaktualno.hr/coolinarika