Nekako vam se dogodilo da ste zaboravili na nedjeljnu slasticu, a vaši ukućani to bi vam mogli zamjeriti? Ne brinite, imamo za vas jedno brzinsko rješenje, bez previše sastojaka (većinu, a možda i sve sastojke vjerojatno imate kod kuće), a ono što je također važno jest činjenica da nećete trebati stotinu posuda. Naime, za ovu gotovo savršenu čokoladnu slasticu ne trebaju vam ni jaja, ni mlijeko, ni margarin, pa čak ni mikser, a ni zdjele.
A kad smo već nabrojili što vam ne treba, red je da napišemo i što vam za Ludi čoko kolač treba:
1 i pol šalica brašna
1 šalica šećera
3 velike žlice kakaa
1 žličica soda bikarbone
prstohvat soli
1 žličica alkoholnog octa
1 žličica ekstrakta vanilije
5 žlica ulja
1 šalica vode
čokolada za preljev (ili preljev po želji)
Po želji dodati višnje, maline, banane, bademe...
Priprema:
Umjesto klasične pripreme kada smjesu za biskvit prvo mutite u zdjeli, ovoga puta cijeli proces odrađujete u posudi u kojoj ćete kolač peći - bez prethodnog mazanja masnoćom ili posipavanja dna brašnom.
Dakle, u dublji pleh ubacite sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, sodu bikarbonu, kakao) i jednostavno ih pomiješajte žlicom ili vilicom. Potom napravite tri manje "rupe" i u njih ulijte - u jednu ocat, u drugu ekstrakt vanilije, u treću ulje, te postom sve zalijte vodom i dobro, dobro izmiješajte.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kad je smjesa dobro izmiješana, stavite ju peći na oko 35 minuta.
Kada se malo ohladi tortu prelijte rastopljenom čokoladom, ukrasite voćem (po želji) te ostavite da se ohladi.
I uživajte bez pranja posuđa.
ilustracija
a.kučić/vzaktualno.hr/index.hr