Ćevapi se ne mogu jesti bez luka, kao ni slanina ni čvarci ni mnogo drugih delicija iz naših krajeva. Ni salate ne idu bez luka, a ni varivo od graha. No, iako je luk neizostavna namirnica, a pritom i zdrava za organizam, nikako nije zdrava za naš socijalni život – ne možemo se, primjerice, najesti luka i otići na spoj ili sastanak. No, izgleda da će se i to uskoro promijeniti pa ćemo moći imati, kako kaže izreka, i ovce i novce.
U Americi je proizveden luk od kojega ne lijete kišu suza dok ga režete i koji ne ostavlja zadah u ustima. Na luku koji ne grize za oči i ne smrdi znanstvenici i poljoprivrednici iz Nevade su zajedno radili desetljećima, točnije od 1980. godine. Nova vrsta luka zove se Sunion i plod je kombinacije nekoliko vrsta luka te nema nikakve veze s genetskim inženjeringom. Tvorci Suniona ponosni su na činjenicu da ovaj luk ima isti intenzivni okus kao i stari dobri luk, ali ne baca kuhare u plač niti djeluje asocijalno na ljude koji ga jedu. Sunion je već plasiran na tržište u Nevadi i Washingtonu, a uskoro se planira distribucija diljem svijeta.
www.vzaktualno.hr