Natjecanjem 3. kola pod nazivom „Bilogorsko kolo“, nastavilo se trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.
Ovogodišnje natjecanje održano je u petak i subotu u restoranu Šljukin Gon pored Bjelovara u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Bilogora koju je predstavljao predsjednik Erich Glavica.
Sudionici natjecanja u ovom kolu imali su zadatak pripremiti svečane hladne plate od pačjih prsa i gljiva, toplo glavno jelo s prilogom od janjećeg karea, medvjeđeg luka i meda, a slastičarko umijeće pokazali su u pripremi deserta od aronije, kukuruznog brašna i kakaa i to svaki za 12 osoba. U sklopu dvodnevnog događanja, natjecatelji su najprije posjetili Romsku kuću u kojoj su se upoznali s njihovom poviješću, običajima i nezaobilaznom tradicionalnom hranom kojom su svi ostali oduševljeni. Kasnije su krenuli sa pripremom svečane večere na kojoj je bila predstavljena i tradicionalna hrana Bjelovarske bilogorske županije kao nadopuna natjecateljskim radovima. Dio buffet stola činila je i skulptura od voća i povrća koju je u sklopu radionice pripremio Dražen Šafar zajedno sa učenicima i profesorima Ugostiteljsko turističke škole Bjelovar.
Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Kroz natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa, sudionici se bore za osvajanje bogatih sponzorskih i novčanih nagrada te bodova koji na kraju donose i ukupnog pobjednika koji dobiva i veliku kristalnu kuhaču. Najbolji pojedinci ostaju u fokusu kulinarskog izbornika te ulaze u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja svake godine nastupa na prestižnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade, Bocuse d’Or-a, Global Chefs Challengea i sl. No, najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa je promocija hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine kao i njena implementacija u modernu kuhinju.
Radove na Bilogorskom kolu vrednovali su eminentni članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Vladimir Balent, Zlatko Sedlanić i Erich Glavica koji su pratili rad natjecatelja te ocijenili radove dajući pažnju vanjskom izgledu, sastavu, težini pripreme i naravno, okusu jela. Pobjedu je odnio mladi varaždinski kuhar Marin Pozder iz restorana Bedem, drugo mjesto pripalo je Dariju Špeharu iz hotela Plitvice iz Plitvičkih Jezera, dok je treće mjesto zauzeo još jedan Varaždinac, Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković. Pozder je pripremio najbolje toplo jelo i desert, a hladna mu je plata ocijenjena petom ocjenom. Tomas je imao drugo mjesto s toplim jelom, treće s hladnom platom i četvrto s desertom.
Diplomu i novčanu nagradu Marinu je uručila predsjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef-Benčić. Gosti i uzvanici večeri osim u hrani imali su priliku uživati i u programu KUD Đurđic koji ih je zabavljao čitavu večer.
www.vzaktualno.hr