U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu, održano je XIV. Državno natjecanje u natjecateljskoj disciplini Pekar.
Na državnom natjecanju sudjelovalo je 7 prvoplasiranih učenika iz 7 srednjih škola Republike Hrvatske koji su nakon školskih natjecanja sakupili najveći broj bodova. Cilj natjecanja je promicati zanimanja u prehrambenoj struci; unaprjeđivati i usavršavati strukovna zanimanja i vještine, razmijeniti iskustva; iskazati kreativnost učenika/ca te predstaviti specifičnost pekarskog zanimanja.
Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila izrada Grisina poboljšane nutritivne vrijednosti i izrada nutritivne deklaracije prema UREDBI (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani.
U prvom dijelu natjecanja učenici su trebali PowerPoint prezentacijama prikazati pripremu pekarskog proizvoda Grisina, te izračun prehrambene i energetske vrijednosti 100 grama Grisina za izradu nutritivne deklaracije proizvoda. U nastavku su trebali izračunati količine potrebnih sirovina za izradu dva pekarska proizvoda, Grisina i slatkog peciva sa suhim voćem čiji su broj i mase peciva saznali na dan natjecanja. Drugi dan natjecanja učenici su praktično izrađivali pekarske proizvode uz demonstraciju kreativnosti, mašte i vještine pekarskog zanata. Natjecanje je prošlo u napetoj, ugodnoj i natjecateljskoj atmosferi.
Učenik varaždinske Srednje strukovne škole Luka Mikulić uz mentoricu Lovorku Ernoić, dipl. ing. izradio je vrlo ukusne Grisine mediteraneo obogaćene maslinovim uljem, bademima, mediteranskim začinima, češnjakom, koprivom i lavandom čime je u potpunosti ostvario svoj zadatak i osvojio visoki broj bodova, 92 od 100 maksimalno mogućih.
Čestitke Luki na osvojenom 1. mjestu i zlatnoj medalji, te na tituli državnog prvaka u natjecateljskoj disciplini pekar, čime je nastavljen uspješan dugogodišnji niz osvojenih medalja učenika varaždinske škole na državnim natjecanjima.
Srednja strukovna škola
www.vzaktualno.hr