I ove nas subote očekuje bogat program u atriju i ispred Županijske palače u Varaždinu, a ovoga su puta za to zaslužni članovi Udruge kuhara koja ove godine slavi svoj 15. rođendan.
Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana je, naime, 19. ožujka 2003. godine, s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda koji su vezani za Varaždinsku županiju i varaždinski kraj.
– Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije 15-tak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – kaže Damir Crleni.
Evo kakav su nam program pripremili za svoj rođendan:
Program 10:00-12:00 Atrij županijske palače i Franjevački trg
10:00-12:00 Izložba knjiga: kuharica u prostoru ulaza u atrij županijske palače u realizaciji umirovljenih kuhara i kuharica koje su donirale knjige Udruzi kuhara Varaždinske županije - Dragica Perhaj, Barbara Martinez
7:00-12:00 Kuhanje zagorske krumpir juhe – kuha Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji ove godine nastupa na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu
10:00-11:30 Tematska radionica i izložba radova na temu kulinarstva - Dječji vrtić Zeko Trnovec, djeca u kuharskim odjelima
10:00-11:30 Restorani predstavljanje po 30 min. na štandovima ispred palače sa jednim autohtonim jelom poput Cvetlinske gibanice, Starinske pite, štruklji od zelja sa bučinim uljem i orasima i td.
hotel Trakoščan, hotel Turist, hotel Minerva, restoran Angelus, Fontana Crnković, restoran Bedem
10:00-11:30 Gospodarska škola Varaždin i Srednja škola Arboretum opeka, Marčan - degustacija jela pripremljenih od domaćih tradicionalnih namirnica
10:00-11:30 nastup učenika – učenici
10 učenika VII. OŠ Varaždin, Donji Kučan u bijelim kuharskim odjelima sa pripremom muffina
10:00-11:30 - kulinarska artistika od voća i povrća - članovi UKVŽ kuharice iz hotela Minerva -Ljubica Mihalić i Jasna Huzjak
10:00-11:30 izložbe udruga,
Udruga Hajdina - Kučanski koščićjak,
Udruga Trnovečko srce - Trnovečka makovnjača
Udruga žena Preslice, Sračinec - Zdigani krumpirovi štrukli
Udruga žena Vidovec, Općina Vidovec - Vidovečki gibanik,
Udruga varaždinsko bučino ulje - degustacija varaždinskog bučinog ulja
Pz varaždinsko povrće – varaždinsko zelje sa bučinim uljem degustacija, prigodni pokloni povodom obljetnice udruge
Rotary club Varaždin - tematski pokloni prilikom proslave obljetnice udruge, a na temu kulinarstva
Vinarija Vitez - degustacija vina Varaždinske županije obitelji Vitez
Varaždinski plac - tematske kuharske pregače povodom proslave 15 godina od osnutka Udruge kuhara varaždinske županije
Elmag Ludbreg - podržava događanje uz tradicionalnu suradnju sa udrugom
Program u Atriju županijske palače od 12:00-14:00 sati
12:00 - KUD Vidovec „LIJEPA NAŠA MALA MARA PO KORUZI TRAVU BRALA Koreografija: Tihomir Kukulić Glazba: Jurica Žibek
Pjevanje uvježbala: Zdenka Knapić
12:15 – Nastup članova udruge Hajdina- koreografija „Žetva“
12:30 - pozdravni govor
Predsjednik udruge kuhara Varaždinske županije Bojan Bohorć
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni
Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević
Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić
12:50 - degustacija Zagorske krumpir juhe sa vrganjima i Varaždinskih klipiča
13:30 - slavljenička torta poklon gastro tima i generalnog sponzora Hrvatskog kuharskog saveza - Podravke Udruzi kuhara Varaždinske županije
www.vzaktualno.hr