I ove vam nedjelje predlažemo da pripremite nešto ukusno za svoje ukućane ili prijatelje, nešto čime ćete zasladiti poslijepodne. Nije komplicirano, nije preskupo i prilično je brzo gotovo, stoga se nadamo da će mnogi od vas napraviti Ananas kocke za koje su vam potrebne ove namirnice:
Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
4 žlice vruće vode
Za kremu:
1 veća konzerva ananasa (320 ml soka + 500 g voća)
4 žlice šećera
5 žlica gustina
500 ml slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA:
1. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom par minuta. Dodati tada malo po malo brašno, vodu i prašak za pecivo. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen čvrsti snijeg od odvojenih bjelanjaka.
2. Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje preko papira za pečenje. Peći u pećnici na 180ºC 25 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, odstraniti papir za pečenje i pustiti da se ohladi na rešetki. Hladan biskvit prerezati oštrim nožem po sredini kako biste dobili dvije tanje kore.
3. Za kremu prije svega treba ocijediti ananas od soka, a sok obavezno sakupiti i sačuvati. Voće izrezati na sitnije komadiće ukoliko već nije dovoljno sitno. Odvojiti 10-tak žlica soka za preljev pečenog biskvita.
4. Pomiješati gustin i šećer sa cca 100 ml soka iz konzerve. Ostatak soka staviti na laganu vatru da zakuha. U kipući sok uliti smjesu od gustina i šećera i miješajući kuhati doslovno par minuta dok se krema ne zgusne. Miješajte pjenjačom kako vam se ne bi stvorile grudice. Krema se kuha jako brzo, slično kao kada kuhate puding. Kuhanu kremu ohladiti uz miješanje. U ohađenu kremu umiješati sitno sjeckani ananas i posebno istučenu polovicu vrhnja za šlag. Preostalom polovicom šlaga ćete premazati kolač od gore.
5. Prerezani biskvit natopiti ravnomjerno sačuvanim sokom iz konzerve. Premazati kremom, preklopiti drugom korom i premazati preostalim šlagom. Dobro rashladiti i poslužiti rezano na kocke željene veličine.
izvor i foto: Reci peci
www.vzaktualno.hr