Janja Benić s bloga Janjolinka pripremila je vrlo vjerojatno najdetaljniji recept za krafne kojima je lani osvojila Instagram. Bliži nam se fašnik kada se tradicionalno pripremaju krafne stoga vrijedi ponoviti ovaj savršen recept.
Priprema traje nešto duže, ali sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, itekako se isplati, donosi slatkopedija.hr
Sastojci
(za 18 krafni po 50 g – nešto manje nego klasične)
- 510 g brašna*
- 9 g soli
- korica jednog limuna
- 120 g vode
- 15 g svježeg kvasca
- 45 g šećera
- 150 g jaja (3 jaja srednje veličine)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica ruma (moj dodatak; nikako nemojte dodati više od toga jer vam će smjesa biti previše tekuća za količinu brašna koju imate)
- 120 g maslaca sobne temperature
Krema s vanilijom
- 6 žumanjaka
- 125 g šećera
- 60 g brašna
- 500 g mlijeka
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 125 g vrhnja za šlag
Čokoladna krema
- 6 žumanjaka
- 125 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
- 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 120 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne
1. Prosijte brašno.
U brašno dodajte sol i koricu limuna.
Važno – ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.
U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite nekoliko minuta da aktivira.
Izvažite jaja i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.
2. Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta.
Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.
Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca.
Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto.
Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold.
Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti.
Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo.
Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to stavite tijesto.
Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.
3. Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 – 3 sata (ovisno o temperaturi).
Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže.
vzaktualno.hr/slatkopedija.hr