Povodom osvajanja brončane medalje na nedavno održanoj Kulinarskoj olimpijadi koja se održala u Stuttgartu, a na kojoj je regionalni tim Varaždinske županije koji se sastojao od pet kuhara i tri pomoćnika osvojio brončanu medalju, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec priredila je prijam da bi im čestitala na uspjehu. Osim ekipne medalje i kuhar Dino Veselić je osvojio brončanu medalju u pojedinačnoj kategoriji.
Zamjenica župana je naglasila da se radi o još jednom velikom uspjehu naših kuhara, istaknuvši da članovi regionalnog tima nisu samo natjecatelji već redovito osvajaju medalje i na taj način promoviraju Varaždinsku županiju, njenu enogastronomiju i tradicionalne autohtone proizvode.
– S ponosom, ali i sa strašću predstavljali ste svoje saveze, svoje timove, ali i mjesto odnosno kraj iz kojeg dolazite pokazujući svoju kreativnost u spravljanju hrane. Sigurna sam da ste osim samog natjecanja imali i mogućnost edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije te mislim da je to vrlo vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz Varaždinske županije od kojih su neki na ovakvo natjecanje išli po prvi puta. Vi ste svojim uspjehom pokazali da se marljivost, trud, ulaganje u znanje itekako isplate. Uzor ste mladima, poglavito onima koji bi htjeli upisati kuharska zanimanja. Dali ste im svojevrsni poticaj i to treba cijeniti. Kuharstvo i to ono kreativno je u današnje doba jedan vid umjetnosti, a umjetnost priča tisuću jezika – poručila je zamjenica župana.
Damir Crleni, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza zahvalio se na srdačnom prijamu te je naglasio da se na ovogodišnjoj Olimpijadi kroz razne kategorije predstavilo više od 3000 kuhara i slastičara iz cijeloga svijeta.
– Iza nas su ostali timovi iz 25 zemalja tako da ova naša medalja ima veliku vrijednost. Mi kao Udruga kuhara Varaždinske županije već dvadesetak godina odlazimo na ovakva velika natjecanja kao što su Svjetski kulinarski kup ili Kulinarska olimpijada. Osim promocije naših tradicionalnih jela i namirnica, promoviramo i Varaždinsku županiju kojoj se zahvaljujem na dosadašnjoj podršci i pomoći – rekao je Crleni.
Čestitke je uputio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek naznačivši važnost promocije tradicionalnih proizvoda, a kako je istaknuo pročelnik naši kuhari to zaista vrhunski rade i zaslužuju svaku pažnju i pomoć.
Kapetan tima Marin Pozder, inače chef u Restoranu Nobel, rekao je da je nastup na olimpijadi još jedno veliko i neprocjenjivo iskustvo, a kao najveću vrijednost Olimpijade istaknuo je nova poznanstva.
vzaktualno.hr