Naziv kolača govori sve onima koji ne vole ili ne mogu trošiti puno vremena na pripremanje slastica, odnosno onima koji vole trešnje, a mi ćemo samo još dodati da je, osim što priprema ne traje dugo, kolač zaista ukusan!
Samo da podsjetimo, trešnja je zbog svojih ljekovitih svojstava jedna od najzdravijih namirnica. Odličan je izvor vitamina C, folne kiseline, kalcija i željeza. U trešnjama ima više beta karotena nego u bilo kojem drugom voću. Takođe, sadrže i vitamin A, nešto vitamina B1, B2, B3 i B6, kalij, magnezij i cink.
Ovo voće ima snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Međutim, najvredniji od svih sastojaka su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini, koji su pravi čuvari zdravlja, a pomažu i kod reume i kostobolje.
Trešnje su odlične i u kolačima, stoga idemo na posao! Evo potrebnih sastojaka:
- 400 g trešanja
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g pšeničnog griza
- 200 ml kiselog vrhnja
- malo soli
Priprema:
1. Trešnje očistimo od peteljki i koštica i operemo ih.
2. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg, a žumanjke izmiješamo sa šećerom i vanilin šećerom.
3. Žumanjcima dodamo vrhnje i griz te malo posolimo, dobro izmiješamo, a zatim lagano umiješamo i snijeg od bjelanjaka.
4. Pripremljenu smjesu ulijemo u kalup obložen papirom za pečenje, ravnomjerno rasporedimo i dodamo trešnje.
5. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, oko 35 minuta.
6. Kolač izvadimo iz pećnice, pustimo da se ohladi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku i poslužimo.
Možemo posipati šećerom u prahu.
www.vzaktualno.hr/Fini recepti by CroChef