Ove će godine posjetitelji Špancirfesta imati priliku uživati u dva potpuno nova programa - Bučograd i Županija u malom. Organizirala ih je Varaždinska županija, a odvijat će se od 18. do 26. kolovoza u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu.
Danas je novinarima predstavljen Bučograd, program namijenjen malim i velikim špancirerima.
- Atrij Županijske palače zaista postaje središte događanja, ne samo u gradu Varaždinu, već u cijeloj županiji, a ove se godine Županija po prvi put s vlastitim programima uključuje u Špancirfest - objasnila predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević.
- Mi smo naš atrij pretvorili u Bučograd i ovdje ćemo imati cijeli niz zanimljivih, atraktivnih programa, vezanih prvenstveno uz buču. Podsjetit ću da se Varaždinska županija strateški odredila da će promovirati i brendirati varaždinsko bučino ulje, kao naš originalni proizvod, i u tom smo smislu već pripremili i odradili cijeli niz aktivnosti, a ovo će biti dodatna promocija buče i proizvoda od buče. Između ostalog, u Bučogradu će se moći vidjeti kako se bučino ulje proizvodilo nekad, pa će manifestacija na neki način biti i čuvanje tradicijske baštine, kulture, poljoprivrede. Bit će to vrlo zanimljiva priča u koju,će na naše veliko zadovoljstvo, biti uključeni i najmlađi. Mislim da će ovaj potpuno nov i originalan program biti jedan od najzanimljivijih programa u vrijeme trajanja Špancirfesta – zaključila je Martinčević.
Tijekom svih deset dana festivala, na ulazu u Županijsku palaču bit će postavljeni štandovi u kojima će se izmjenjivati članovi udruge Varaždinsko bučino ulje koji će izložiti i prodavati proizvode iz naše županije, inspirirane bučom, najavio je direktor županijske TZ, Miran Bojanić Morandini.
- U prvom će planu biti varaždinsko bučino ulje, ali bit će tu, primjerice, i čokolade od bučinih koštica i svega onoga što je dio priče o buči. Obje subote tijekom Špancirfesta, od 9 do 13 sati, u atriju Županijske palače odvijat će se program pod nazivom Bučograd koji je mješavina popularizacije proizvoda od buče i svega onoga što se s bučom radi. Bit će tu dječje radionice, prezentacija tradicijskih zanata, gastronomski užici i nešto zaista posebno – pekmez i sok od buče koji će se moći probati samo ovdje. Svakako moram sve špancirere pozvati da probaju i sladoled od buče koji će uskoro postati brend naše županije, ali i cijele regije. Svi oni koji će nešto kupiti na jednom od štandova uz ulaz u atrij, dobit će bon kojim će besplatno moći isprobati ovaj jedinstveni sladoled, a svi će ga ostali moći kupiti po pristupačnoj cijeni od svega 5 kuna – istaknuo je Morandini.
Gastronomija će biti važan, nezaobilazan dio Bučograda, a u toj će priči glavnu riječ voditi članovi Udruge kuhara Varaždinske županije, predvođeni Damirom Crlenim.
- Članovi naše udruge ovdje će izrađivati pogačice od sira s bučinim košticama i bučinim uljem, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako se to izvorno radi. Pripremat ćemo i varaždinske klipiče, promovirati namaz vabučin od bučinog ulja i koštica koji će se također ovdje izrađivati. Prezentirat će se i rezbarenje buča, odnosno njihovo ukrašavanje – najavio je Crleni.
Bučograd će vas odvesti u kuhinje naših baka i vrijednih mama, kroz životna iskustva naših djedova i očeva, na vrtove i polja vrijednih ljudi našega kraja, u doživljaje koji se nikada ne zaboravljaju. U suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije, udrugom Hajdina i odgojiteljicom Ivanom Mikulec bit će organizirane jedinstvene radionice za djecu.
Najmlađi će imati priliku okušati se u neobičnom tikvotrku, heljdoškolici, pjevanju uz Tikvomjuzu ili likovnim radionicama, ali će moći iz prve ruke naučiti kako se koštice iz tikve vade na tradicijski način. Radionice će se odvijati subotama od 10 do 12 sati.
I dok će se djeca zabavljati, odrasli i svi koji se tako osjećaju teško će moći odoljeti mirisima i okusima stare bakine kuhinje koji će se širiti Bučogradom. Ovdje ćete vratiti u sjećanje okuse tradicijske kuhinje koje ste možda već zaboravili. Organizirat će se degustacije jedinstvenog Kučanskog koščičjaka, štrukli od buče, sira, maka, kruha od heljde, varaždinskog bučinog ulja i još druge brojne zamamne delicije. Gastronomska ponuda će biti predstavljena subotama od 12 do 14 sati.
"Dođite u Bučograd, otkrijte okuse, mirise i zvukove Varaždinske županije", poručuju organizatori!A što nas očekuje tijekom programa nazvanoh Županija u malom, doznat ćemo uskoro!
a.kučić/vzaktualno.hr