"Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikad ne muče", tvrdi stara poslovica. S dolaskom hladnijih dana, bundeve bi trebale biti neizostavan dio naše prehrane, bilo u obliku juhe, pečene kao prilog glavnom jelu ili kao slani desert…
Bundeve su jednostavno krcate antioksidansima i betakarotenima koji im daju specifičnu narančastu boju, a posebno su bogate vitaminima C i E. Njihovi ljekoviti sastojci mogu pomoći u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti, očne mrene, moždanog udara, odlično su se pokazale kod hemoroida i zatvora, a korisne su i za smirivanje živaca jer pospješuju san. Dobra je vijest da 100 grama bundeve sadrži samo 32 kalorije.
Napravite finu krem juhu od bundeve
Sastojci za 4 osobe:
500 g bundeve, 1 veći krumpir, 5 dl vode, 1 glavica luka, 3 češnja češnjaka, 2 dl vrhnja za kuhanje, 1 žličica Vegete, sol, papar
Priprema (traje oko 40 min)
Operite, ogulite i očistite bundevu i krumpir te oboje narežite na kocke. Nasjeckajte luk i ogulite češnjak. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće). Kad je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, Vegetu, soli i papra po želji i još jednom kratko prokuhajte.
Poslužite u dubokim zdjelicama s komadićima pečenog kruha ili “zlatnim kuglicama”. Ukrasite slatkim vrhnjem.
a.kučić/vzaktualno.hr/coolinarka