Jeste li znali da je tepih od rogoza, što je i znanstveno dokazano, odlična zaštita od zračenja podzemnih voda? Nismo znali ni mi, sve dok danas nismo posjetili atrij varaždinske Županijske palače gdje je u tijeku manifestacija "Županija u malom" na kojoj se dana predstavlja Općina Bednja.
- Moj djed i otac bavili su se kućnim radinostima i naučili me svemu što znam. Sad to radim samo ja – još malo, i onda više nebu imal ko to delati - rekao nam je Zdravko Vedak iz naselja Sv. Josip, inače najmanjeg naselja u Hrvatskoj.
Zdravko izrađuje cekere, onosno logožare, ali i tepihe i košnice od rogoza, a naučio je to raditi kad je imao tek pet godina.
- Nekad su takve stvari bile jako tražene, a danas se nekak ljudi srame uzeti takav ceker i nositi ga na plac. A stoput je bolje ići s cekerom, nek' s tim plastičnim vrećicama koje buju ionak uskoro zabranjene – podsjeća Zdravko.
Za jedan ceker srednje veličine potrebno je oko četiri sata rada, a cijene su od 100 do najviše 150 kuna. Osim što je pala prodaja starinskih cekera, više se ni tepisi od rogoza ne prodaju kao nekad, kaže nam naš sugovornik:
- Moj tata i ja smo prije od toga dosta dobro živjeli i tepisi su se jako tražili – mi dva smo vam napravili čak 200 kilometara tih većih tepiha od rogoza, a manjih, onih koji se stavljaju pored kreveta ili na kućni prag, prodali smo više od 5 tisuća.
Želite li kupiti kvalitetan domaći med, u atriju Županijske palače potražite pčelara Milana Vukovskog
- Ljudi su krenuli u pčelarstvo jer su u tome vidjeli nekakvu financijsku korist, ali danas se pojavio veliki problem, a to su bolesne pčele. Mi pčelari smo se s time borili i kad smo došli gotovo na kraj tim bolestima, onda su nas zadnje tri godine poharale vremenske neprilike. Unatoč svemu, borimo se i dalje.
Vukovski predstavlja špancirerima mnogo pčelinjih proizvoda; med od bagrema, med od kestena, zatim proljetni, cvjetni med, alkoholni i bezalkoholni propolis, ali i pelud, a uz napomenu da je svaki pravi, domaći med zdrav, ipak preporučuje;
- Med od bagrema dobar je za srčane bolesnike, med od kestena za one koji imaju želučane probleme, a cvjetni med koji je mješavina svih proljetnih cvjetova je, prema mojem mišljenju, najkvalitetniji med, ali ga djeca ne vole jer ima nešto jači okus.
Nismo mogli otići od Bednjančana, a da ih ne pitamo za njihov jezik kojim se oni ponose, dok se mi ostali s njime uglavnom borimo. Najglasniji je bio Milan Vukovski kojemu jednostavno ne odgovara činjenica da se mora govoriti književnim jezikom.
- Danas skoro pa da se nebrem spominati na bednjanskom jer nemam pravog sugovornika. Moj materinji jezik je pravi bednjanski i njime se služim u svojoj kući i svojoj Bednji, ali moram imati sugovornika koji poznaje taj jezik, inače ništ' od razgovora! Takvih je, na žalost, sve manje, jer roditelji svoju djecu uče današnji književni jezik, a baš mi Bednjančani nekad smo govorili najčišći književni jezik u Hrvatskoj – rekao nam je gorljivo naš sugovornik.
Kao predstavnica općine Bednja, na manifestaciji "Županija u malom" sudjeluje i Vera Hranj iz Rinkovca koja se bavi proizvodnjom bučinog ulja i likera od maline i drena.
- Time se bavim otprilike tri godine i doma imamo sve kaj nam treba za proizvodnju likera. A kaj se tiče ulja, moram reći da je to sve bez špricanja, bez umjetnog gnojiva – sami si to sve delamo, onak po starinski okapamo s motikom i nekaj malo s traktorom. Treba to onda pobrati, skalati, zeti košticce i najprije ih dobro oprati, a onda i posušiti pa onda to otpeljamo v uljaru i to vam je to! Ljudi baš ne kupuju ne znam kak, ali mislim da je to zato jer nemaju peneze, ali znaju kak je bučino ulje zdravo i fino – rekla nam je Vera Hranj.
Bednjančani vas, dakle, čekaju danas s ponudom rukotvorina i domaćih proizvoda, a svakako najatraktivniji dio programa bit će u kasnim poslijepodnevnim i većernjim satima; od 17 sati bit će prikazane Bednjanske špelancije, u 18 sati KUD Josip Genc izvesti će popularnu Bednjansku svadbu, a koncert Kavalira počinje u 19 sati.
a.kučić/vzaktualno.hr