Mjesec dana prije Uskrsa, cijene hrane na tržnicama i u trgovinama izazivaju zabrinutost među građanima. Mnogi strahuju da će ovo biti jedan od najskupljih blagdana do sada, piše Dnevnik.hr
Mladi luk, koji je nekad koštao 5 kuna, sada se prodaje za 1 euro po vezici, a kilogram dostiže i 12 eura na nekim tržnicama. Njegova cijena je u godinu dana skočila za čak 42 posto. Slična situacija je i s ostalim povrćem – rotkvice su skuplje 40 posto, dok je blitva poskupjela nevjerojatnih 65 posto.
Cijene mesa također rastu. Janjetina se u veleprodaji prodaje od 12 do 15,5 eura po kilogramu, što je 6,3 posto više nego prošle godine. Odojak je skuplji 16 posto, dok je svinjski trup na burzama čak i pojeftinio za 23 posto.
Unatoč visokim cijenama, domaćih šunki bi trebalo biti dovoljno. Proizvođači u Slavoniji poručuju da su njihove šunke kvalitetno usoljene i dimljene, a cijene variraju – od 12 pa sve do 20 eura, ovisno o kvaliteti.
S druge strane, dobra vijest dolazi iz sektora jaja jer su cijene čak i pale. M razred je jeftiniji 5 posto, a L razred oko 8 posto u odnosu na prošli Uskrs.
Lani je za najskromniju uskrsnu košaricu trebalo izdvojiti 116 eura, dok je za onu bogatiju bilo potrebno gotovo 400 eura. S obzirom na aktualna poskupljenja, očekuje se da će ovogodišnji Uskrs biti još skuplji.