Ova raskošna čokoladna poslastica, koju vam donosimo s Index Recepti, zapravo je brownie u obliku torte. Izuzetno sočna i intenzivnog okusa, svakako zaslužuje mjesto na listi deserata svakog ljubitelja čokolade.
Sastojci:
170g maslaca
340g čokolade za kuhanje
6 većih jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
30g kakaa
3⁄4 žličice soli
200g šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te kalup za tortu promjera 23 cm namastite i pobrašnite. U manjoj posudi na slabijoj vatri sjedinite maslac i čokoladu. Cijelo vrijeme miješajte dok se oba sastojka ne otope i fino sjedine pa sklonite s vatre.
Od pripremljenih šest jaja, odvojite četiri te u dvije veće posude odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa žumanjcima ubacite ekstrakt vanilije, kakao, sol, preostala jaja i pola šećera (100 g). Dobro izmiješajte kako biste sjedinili sastojke pa ubacite pripremljenu čokoladu, ponovno dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Koristeći mikser, od bjelanjaka napravite snijeg te postepeno dodajte šećer. Snijeg pažljivo umiješajte u smjesu s čokoladom te dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i zagladite.
Ubacite u pećnicu te pecite 35 do 40 minuta. Znat ćete da je torta gotova kada površina u sredini torte malo popuca, a zabodena čačkalica izađe čista i suha.
Prije posluživanja ostavite da se u potpunosti ohladi pa ju pospite kakaom ili šećerom u prahu, a možete ju i nadjenuti tučenim vrhnjem i bobičastim voćem.
Foto: screenshot Index recepti
vzaktulano.hr/indexrecepti.hr