Samo jedan dan u godini posvećen je jednoj od najomiljenijih slastica na svijetu – čokoladi. Svjetski dan čokolade obilježava se 7. srpnja. Čokoladu obožavaju mnogi, no rijetki znaju zanimljive podatke o njezinoj konzumaciji i povijesti. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti
Čokolada postoji više od 4000 godina, a njezina vrijednost u prošlosti bila je tolika da se u nekim civilizacijama koristila kao valuta. Još prije tisućite godine kakaovac je služio kao sredstvo plaćanja, a njegova konzumacija bila je povezana s bogatstvom i društvenim statusom. Nekad moćan indijski narod Azteka smatrali su da sjeme kakaovca potječe iz raja te vjerovali kako konzumacija kakaa donosi mudrost i moć.
U Europu je kakao stigao tek u 17. stoljeću, a Španjolci su ga dugo držali u tajnosti, koristeći ga kao unosnu trgovačku prednost. Prva prava revolucija u izradi čokolade dogodila se 1840. godine u Belgiji, gdje su proizvedene prve prešane čokoladne pločice, figurice i pastile. Punjene čokolade, kakve danas poznajemo, pojavile su se početkom 20. stoljeća zahvaljujući Jeanu Neuhaus, tvorcu čuvenog belgijskog brenda Neuhaus.
Zanimljivo je i koliko se čokolade danas konzumira. U Sjedinjenim Američkim Državama ostaje najomiljeniji okus među odraslima - preferira je čak 52% ljudi. U toj zemlji potrošnja čokolade već je početkom 2000-tih premašila 1,5 milijardi kilograma. Švicarska je i dalje na vrhu svjetske ljestvice po količini konzumacije – prosječno 10 kilograma godišnje po stanovniku. Slovenci konzumiraju oko 1,5 kilograma godišnje, dok u Hrvatskoj čokoladu nekoliko puta tjedno jede 43,9% građana, 33,5% nekoliko puta mjesečno, a njih 10% uživa u njoj svakog dana.
Iako sadrži sastojke koji mogu izazvati blagi osjećaj ovisnosti, čokolada je poznata po tome što potiče lučenje hormona sreće - serotonina, zbog čega ju mnogi nazivaju hranom za dušu.
Zato danas, bez grižnje savjesti, posegnite za svojom omiljenom čokoladom i slavite ovaj dan kako dolikuje – uz slatki zalogaj i osmijeh!
Foto: ilustracija
vzaktulano.hr