Na seoskom domaćinstvu Grešna pilnica u Klenovniku danas je predstavljena manifestacije Dani okusa varaždinskoga kraja. Turistička zajednica varaždinske županije s 13 ugostiteljskih objekata nositelja standarda Okusi varaždinskog kraja manifestaciju organizira drugi put, a održavat će se od 18. travnja do 1. svibnja.
Manifestaciju prati Varaždinska županija što je potvrdio i župan Predrag Štromar, a direktorica županijske Turističke zajednice Elizabeta Dolenec rekla je da je projekt razvoja tradicionalne gastronomije počeo prije dvije i pol godine.
– Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije započele su projekt na našem području sa željom pozicioniranja županije kao gastronomske destinacije kao i stvaranje jednog novog motiva dolaska u našu županiju. S našom gastronomijom se itekako možemo pohvaliti jer upravo s ovog područja dolaze najbolji kuhari u Hrvatskoj, dok restorani nude veliku paletu jela koji se ne mogu nigdje drugdje pojesti – rekla je Dolenec.
– Prošle su godine održani prvi Dani okusa varaždinskog kraja, a ove će godine započeti 18. travnja te trajati do 1. svibnja. 13 restorana nudit će zanimljivu ponudu 3 slijeda za 75 kuna svojim gostima. Možete uživati u našoj gastronomiji koja je posebna po našim domaćim okusima. Željeli smo spojiti naše proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s ugostiteljskim objektima te tako ponuditi gostu svakodnevnu domaću frišku hranu – dodala je Dolenec.
– Proteklih godina ljudi su reagirali odlično, a prošle su godine ugostitelji bili jako zadovoljni, kako s velikim brojem posjetitelja, tako i s prihvaćanjem same tradicionalne gastronomije koja je izrazito važna jer 50 posto gostiju koji ovdje noće dolazi iz inozemstva, a upravo oni žele isprobati nešto novo i doživjeti nešto drugačije. Naravno, gastronomija je dio cijele te priče uz svu onu ljepotu, kulturnu i prirodnu baštinu koju ovaj kraj nudi. Povezali smo se s više županija na kontinentu te želimo jednog dana promovirati okuse hrvatske tradicije kroz naše okuse i na stranom tržištu biti izuzetno jaki. Gastronomija je jedna od turističkih grana koja je primarna na kontinentu i nadam se da će u budućnosti biti jače popraćena promocijom od Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma – kazala je Dolenec.
A domaćin predstavljanja, vlasnik Grešne pilnice Izidor Gladović, jednostavno je rekao da se u dobroj atmosferi ljudi lako opuste.
– Na mjestu smo gdje je vrijeme stalo, gdje promoviramo kulturu i običaje onog kak je nekad bilo. To se odnosi i na objekt, na okruženje, ali i hranu koju nudimo, koja je prilagođena autohtonoj kuhinji ovog kraja i napravljena s dušom ovog kraja, dakle sa recepturama iz prošlosti. Imamo veliki broj posjetitelja, odaziv je dosta značajan i žao nam je što ne možemo sve primiti jer su nam kapaciteti zaista puni. Međutim, uvijek se nekako stisnemo i nađemo mjesta za još gostiju koji dođu nenajavljeno – rekao je Žiga i dodao da nude tradicionalna jela –domaće juhe s gljivama, ječmenom kašom, hajdinskom kašom, zatim meso iz domaće proizvodnje, domaćih kokoši, purica i patki, vratinu ispod peke, domaće nareske, domaću banjicu, kosanu mast, domaće kobasice i sve ono što se u ovom kraju i inače jede.
Također, Restoran Bedem iz Varaždina ove godine dobiva standard Okusi varaždinskog kraja. Ističu se svojim dobrim kuharima koji prezentiraju tradicionalnu gastronomiju i tradicionalnu hranu na jedan moderan i drugačiji način.
n.k. / www.vzaktualno.hr