Zagorska purica zaštićeni je proizvod na razini Europske unije. Još jedna prilika za predstavljanje bili su Dani purice i vina uz Špičeka i svetokriške restorane.
Poznatom kuharskom majstoru Tomislavu Špičeku i televizijskoj voditeljici Doris Pinčić u nedjelju se u Svetom Križu Začretju pridružio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.
– Danas prezentiramo našu puricu, a u posljednjih nekoliko godina s velikim poticajima našim poljoprivrednim proizvođačima vratili puricu na zagorska dvorišta i brege. S obzirom da taj proizvod ima europsku zaštitu, purica, a tu su još i mlinci, i ako dodamo i zagorske štrukle, mi smo jedina regija u Europi koja ima zaštićen čitav jelovnik – rekao je Kolar i dodao da je proces bio dugotrajan.
– Prvo je trebalo dobiti nacionalnu zaštitu, a to je procedura duga godinu i pol dana, i onda s tom dokumentacijom pred Europsku komisiju. Traže se još dodatna pojašnjenja i dokumentacija, a to je još godinu i pol. Mi smo bili sigurni da ćemo zaštitu dobiti s obzirom na tradiciju i kvalitetu proizvoda – kazao je župan.
– S europskom zaštitom iskoristili smo trenutak da s poticajima dižemo broj kljunova koji se proizvode na našem području. Imamo 36 proizvođača u sustavu poticaja, osam certificiranih, a ove godine sam izuzetno zadovoljan jer imamo i sedam-osam novih, mladih proizvođača. A veseli se i da su sami proizvođači od Županije tražili da im pomognemo oko formiranja zadruge, da se izađe na europska tržišta. Primjerice, naš proizvod je kvalitetniji od francuskog, koji je četiri puta skuplji na tom tržištu. Ako u plasmanu na francusko tržište i za 100 posto podignemo cijenu, još uvijek ćemo biti jeftiniji, a kvalitetniji – zaključio je Kolar.
n.kalajdžija / vzaktualno.hr