Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Donosimo detaljan recept za najmekše krafne – isprobajte!

Donosimo detaljan recept za najmekše krafne – isprobajte!

Lifestyle
11. veljače 2024.
Nikolina Pofuk Bajz
1651
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Janja Benić s bloga Janjolinka pripremila je vrlo vjerojatno najdetaljniji recept za krafne kojima je osvojila Instagram. Priprema traje nešto duže, ali sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, itekako se isplati, donosi slatkopedija.hr

Sastojci (za 18 krafni po 50 g – nešto manje nego klasične)

510 g brašna*

9 g soli

korica jednog limuna

120 g vode

15 g svježeg kvasca

45 g šećera

150 g jaja (3 jaja srednje veličine)

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žličica ruma (moj dodatak; nikako nemojte dodati više od toga jer vam će smjesa biti previše tekuća za količinu brašna koju imate)

120 g maslaca sobne temperature

 

Krema s vanilijom

6 žumanjaka

125 g šećera

60 g brašna

500 g mlijeka

1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije

125 g vrhnja za šlag

Čokoladna krema

6 žumanjaka

125 g šećera

80 g glatkog brašna

500 ml punomasnog mlijeka

150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)

1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije

120 ml vrhnja za šlag

Priprema

1. Prosijte brašno.

U brašno dodajte sol i koricu limuna.

Važno – ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.

U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite nekoliko minuta da aktivira.

Izvažite jaja i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.

2. Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta.

Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.

Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca.

Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto.

Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold.

Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti.

Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo.

Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to stavite tijesto.

Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.

3. Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 – 3 sata (ovisno o temperaturi).

Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže.

vzaktualno.hr/slatkopedija.hr

Nikolina Pofuk Bajz 3290 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Centar svijeta i ove godine postaje središte rekreacije i aktivnog života
Događanja
2024-02-11

Sljedeća Vijest

Nekada se ovdje nabavljao sve „od igle do lokomotive”: Danas je „biškupečki sajam” svaki dan u svakom trgovačkom centru
Događanja
2024-02-11
Izdvojeno
Dražen Besek: Znam da navijači žele da smo postigli više, želio sam i ja, ali mislim da je ovo realnost
Sport
13. prosinca 2025.
Alenka Kučić
Odobreno poskupljenje struje.: Veći računi za građane i gospodarstvo
Hrvatska i svijet
13. prosinca 2025.
Alenka Kučić
100 godina igranja stolnog tenisa u Međimurju i 100 Stolnoteniskog kluba Čakovec
Događanja
13. prosinca 2025.
Alenka Kučić
Potpisani ugovori o stipendiranju 50 studenata – Načelnica Vitković: Ovakav broj stipendista razlog je ponosa cijele općine
Događanja
13. prosinca 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
Mališani ukrasili božićno drvce ispred Općine Trnovec Bartolovečki: „Bitno je da se svi družimo i zabavimo!”
Fotogalerija
11. prosinca 2025.
ADVENT V MAROFU Upaljena druga adventska svijeća i obilježena 45. obljetnica KUD-a Marof
Fotogalerija
7. prosinca 2025.
Veliki dan za Gradski muzej Varaždin: Otvoreno 8. Bijenale slikarstva, prvi put izvan Zagreba
Fotogalerija
3. prosinca 2025.
Na Gradskom groblju u Varaždinu odana počast preminulim građanima te preminulim, poginulim i nestalim braniteljima
Fotogalerija
31. listopada 2025.
Povratak u prošlost uz stare običaje, jela i dobra vina: Voćanska etno kuća otvorila svoja vrata
Fotogalerija
26. listopada 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.