Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Donosimo vam neizostavne uskrsne recepte: Šunka u kruhu i francuska salata

Donosimo vam neizostavne uskrsne recepte: Šunka u kruhu i francuska salata

Lifestyle
19. travnja 2025.
Siniša Kalajdžija
387
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Blagdanski stol ne bi bio potpun bez neodoljive francuske salate i mirisne šunke u kruhu, prenosimo recept sa sasina-kuhinja.com.

Francuska salata

Sastojci: 700g krumpira, 350g mrkve, 500g graška, 2 velike žlice maslinovog ulja, 2 male žlica soli (15g), 2 litre vode, 3 žumanjka, 1 velika žlica senfa, 3 dcl ulja, 1 velika žlica limunovog soka, 2 velika žlica bijelog aceto balsamica (ili octa kojeg već imate), 5 g soli, 6 kuhanih jaja, 200g kiselih krastavaca, 4 g bijelog papra (može i klasični), 1 kiselo vrhnje / pavlaka (standardna čašica 180g)

Priprema:

Krumpire i mrkvu narezati na kockice, dodati grašak, sol, maslinovo ulje i hladnu vodu pa staviti kuhati. Čim voda zavrije, kuhati narednih 12 minuta pa procijediti i ohladiti u potpunosti.

Žumanjke i senf, obavezno sobne temperature, miksati najmanjom brzinom 1 minutu. Zatim povećati na najveću brzinu, postepeno dodavati žlicu ulja svakih oko 45 sekundi neprestano miksajući.

Nakon što potrošite 3 dl ulja, dodati sok limuna i bijeli aceto balsamico (ili neki drugi bijeli ocat) sol, bijeli papar (može i klasični) pa sve dobro opet miksati minutu. Spremiti u hladnjak poprilično čvrstu smjesu, do upotrebe, odnosno dok ne skuhate jaja. Skuhati jaja, ohladiti, oguliti i narezati pa dodati u povrće sa sjeckanim kiselim krastavcima.

Sada izvaditi iz hladnjaka smjesu sa žumanjcima i dodati jedno kiselo vrhnje (standardna čašica) i dobro ručno promiješati dok ne dobijete umak.
Umak dodati u povrće s jajima i krastavcima. Sve dobro promiješati pa spremiti u hladnjak minimalno 2 sata prije posluživanja, tako da se svi okusi dobro prožmu francuskom salatom

Šunka u kruhu

Sastojci: 750 brašna (glatko), 7 g suhog kvasca (ili 20g svježeg), 1,5 mala žlica soli (10g), 4 dcl mlakog mlijeka, 1 dcl ulja, 1 bjelanjak, Rolana šunka 1,2 kg, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 paprika, malo timijana (opcija), listovi lovora, 1 mala žlica senfa (15g), 1 bjelanjak

Priprema:

U brašno dodati sol i suhi kvasac pa dobro promiješati. Ako pripremate sa svježim kvascem onda ga uzdignite sa strane u malo mlakog mlijeka (50 ml) sa žličicom šećera. Zatim dodati mlako mlijeko pa umijesiti tijesto. Premazati s malo ulja i ostaviti pokriveno sat vremena da se diže.

Za vrijeme dok se tijesto diže pripremiti šunku. Ja šunku prokuham jer s tako pripremljenom imam bolja iskustva, ugodniji okus i generalno sam zadovoljniji. Rolanu šunku uvijek kupim da ima na sebi manji dio kože.

Šunku premjestiti u veći lonac, dodati luk, češnjak, papriku, listove lovora, timijan ili majčinu dušicu (opcija po želji ako imate) Napuniti vodom da prekrije sve sastojke pa staviti kuhati. Čim zakuha, kuhati još oko pola sata. Ne skuhati do kraja, s obzirom na to da se inače ovakva šunka kuha sat vremena po kilogramu.

Maknuti mrežicu a rolanu šunku ostaviti sa strane da se ocijedi, zatim šunku premazati s mješavinom senfa i žumanjka, bjelanjak ostavite sa strane do upotrebe. Šunku zamotati u kruh kako je prikazano u video receptu te premazati s malo ulja i bez čekanja staviti peći prvo pola sata na 160C. Nakon proteka vremena, sve odozgora premazati razmućenim bjelanjkom koji vam je ostao pa vratiti u pećnicu na 25 minuta. Temperaturu sada pojačati na 200C.

I šunka u kruhu je gotova. Nemojte pokrivati i pariti tijesto, samo ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi da malo tijesto odmori i otpusti.

Foto: screenshot YouTube Sašina kuhinja

vzaktualno.hr/sasinakuhinja.com

Siniša Kalajdžija 2274 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

NEKA VAŠE PISANICE OVOG USKRSA BUDU POSEBNE Donosimo nekoliko zanimljivih ideja i savjeta
Lifestyle
2025-04-19

Sljedeća Vijest

Uskrsni ponedjeljak u znaku biciklizma: Pred nama je 6. Uskrsna nagrada Općine Gornji Kneginec
Sport
2025-04-19
Izdvojeno
Ponovno vam donosimo najbolju ponudu poslova u Varaždinskoj županiji – pogledajte
PR članak
7. lipnja 2025.
Ivana
Na 20. obljetnicu osnutka, Udruga branitelja Hrvatske – Lepoglava obilježila Dan OSRH i Dan Hrvatske kopnene vojske
Događanja
7. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Arheološki park “Iovia” sudjelovao u međunarodnom programu “Susret u vrtovima”
Događanja
7. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Konstituirana Vijeća mjesnih odbora Mihaljekov Jarek i Donja Šemnica
Događanja
7. lipnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.