Na Varaždinskom placu jučer su mnogi uživali u pečenim kestenima, ali i u slasticama koje su posjetiteljima ponudile vrijedne žene iz ludbreške udruge "Žene iz centra svijeta" . Donijele su tri vrste slastica od kestena - pitu, roladu i kekse (ne znaš koja je bila bolja), a mi smo ih zamolili da nam otkriju kako se rade keksi od kestena. I doznali smo!
Prije svega, trebat će nam kilogram pšeničnog brašna. Naravno, možete količinu i prepoloviti, no preporučili su nam da odjednom napravimo što više ovih odličnih slastica, budući da mogu stajati i nekoliko dana, a da ostanu i dalje kvalitetne i ukusne. Brašnu dodamo 3 cijela jaja, mikserom izmiješana (ilitiga zmiksana) s 5 žlica šećera. Dodamo i 0,5 kg brašna od kestena te pola litre toplog mlijeka, zatim dvije do tri velike žlice meda, 2 vanilin šećera, paketić i pol praška za pecivo, malo muškatnog oraščića i 2 cijela maslaca od 250 grama (znamo da je maslac u posljednje vrijeme sve skuplji, ali za ovako ukusne kekse neće vam, rekli su nam, biti žao potrošiti malo više kuna). Sve sastojke umijesimo tako da dobijemo prilično tvrdo tijesto (mijesiti dosta dugo), a onda ostavimo tijesto da odstoji oko sat vremena u hladnjaku
Kekse možemo raditi ili u mašini za kekse, ili pak tijesto razvaljati na debljinu oko 1 cm te modlicama raditi kekse. Pečemo ih na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.
Žene iz centra svijeta same rade brašno od kestena i to tako da kestene skuhaju, kuhane ih prepolove i istisnu sadržaj, a onda posuše u pećnici, na temperaturi od oko 60 stupnjeva. Tako dobiveno brašno od kestena mogu koristiti sve do sljedeće jeseni i nove sezone kestena.
a.kučić/vzaktualno.hr