Jogurt pita jedan je od onih tradicionalnih kolača koji se sigurno nalazi u bilježnicama baka i mama prenosi recipeci.com. Ovaj klasik domaće slastičarske tradicije često se svrstava među omiljene pite od prhkog tijesta, a evo kako je i pripremiti.
Sastojci
Tijesto
350 g brašna
140 g šećera
Prstohvat soli
1 vanilin šećer
4 žumanjka
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja
180 g margarina ili maslaca
Nadjev
(za jogurte i vrhnje koriste se pakiranja od 180 g)
250 g šećera
2 čvrsta jogurta
2 tekuća jogurta
2 kisela vrhnja
1 vanilin šećer
5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
Priprema
Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i margarin narezan na komadiće. Rukama mijesite dok ne dobijete sitne mrvice, a zatim gnječenjem oblikujte glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan stavite u hladnjak, a drugi u zamrzivač. Jogurte i vrhnje izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Tijesto iz hladnjaka razvaljajte i stavite na dno namašćenog i pobrašnjenog lima. Prelijte pripremljeni nadjev, a zatim naribajte zamrznuti dio tijesta preko nadjeva. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 ºC oko 35 minuta.
Po želji pospite šećerom u prahu i uživajte u ovoj slatkoj deliciji, toploj ili ohlađenoj.
Dobar tek!
FOTO: printscreen YouTube Natašine Slastice
vzaktualno.hr/recipeci.com