Sezona je kestena i prilika je to za uživanje u raznim desertima koji se mogu napraviti uz pomoć ove omiljene jesenske namirnice.
U nastavku vam donosimo recept za finu tortu od kestena bez pečenja:
POTREBNO:
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa 100 g mljevenih oraha 80 g šećera 150 g maslaca 150 g čokolade za kuhanje 100 ml mlijeka Za kremu:
500 g kesten pirea 100 g maslaca 100 g šećera u prahu 1 žličica ruma
500 ml vrhnja za šlag 4 žlice šećera u prahu
PRIPREMA:
Za podlogu otopiti čokoladu, a kekse i orahe samljeti. Pomiješati u većoj posudi kekse, orahe i šećer. Dodati otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature pa sve skupa dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna tamna masa. Okrugli kalup za torte 24 cm promjera premazati tankim slojem maslaca, pa ga staviti na podlogu na kojoj će torta stajati. Natiskati na dno podlogu i poravnati. Staviti u hladnjak dok pripremate kremu od kestena. Za kremu miksati maslac sobne temperature i šećer u prahu pa na kraju umiksati kesten pire. Miksati tako dugo dok sve ne postane lijepo jednolično i glatko. Ako koristite nezaslađeni kesten pire, tada malo pojačajte količinu šećera! Dobivenom kremom premazati podlogu. Odložiti opet sve u hladnjak dok miksate slatko vrhnje. Slatko vrhnje miksati u čvrsti šlag uz dodatak šećera u prahu. Čvrstim šlagom premazati kremu od kestena. Posipati sve čokoladnim strugotinama pa ostaviti u hladnjaku bar pola sata da se dobro stisne. Maknuti obruč sa rashlađene torte i poslužiti.
www.sjever.hr / www.recipeci.com 16.10.2022.