Chtef Zagorski chef naziv je velike kulinarske manifestacije Krapinsko – zagorske županije koja se održava u Donjoj Stubici u restoranu Termi Jezerčica. Ovaj kulinarski show deveto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to su proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou – zagorski puran i mlinci te zagorski štrukli, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog porijekla na EU razini.
Župan Željko Kolar kazao je kako je Hrvatsko zagorje jedina regija koja je uspjela zaštiti autohtonu hranu odnosno cijeli meni. Rekao je da to nema gotovo nitko i da to treba iskoristiti. Cilj je brendirati Zagorje koje ima jedinstvenu gastro ponudu u odnosu na druge dijelove Hrvatske.
– Ovo danas samo je početak stavljanja Hrvatskog zagorja na europsku turististicko-gastronomsku kartu – kazao je Kolar dodajući da najbolji dani za turizam u Krapinsko-zagorskoj županiji tek dolaze.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je gastronomija Hrvatskog zagorja prednost ovog kraja. Ujedno je kazao da ima jedan san a to je da u slijedecih pet godina isto toliko restorana ima Michelinovu zvijezdu. Tek tada, kazao je, možemo teći da smo ostvarili cilj. Nakon toga, uz poruku da bi volio dogodine u konkurenciji vidjeti i kuharicu, otvorio je manifestaciju.
Na devetom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupili su sljedeći: Mislav Božić, Hotel Villa Magdalena, Josip Bival, Blue Sun hotel Kaj, Krešimir Plašć, Punkt Beer House, Marko Šturlan, Majsecov mlin, Ivan Knezić Prigorec, Terme Jezerčica, Mirko Ljubić, Terme Tuhelj, Matija Cvrtila, Klet Kozjak.
Pobjedu je odnio Josip Bival koji je nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvojiti stručnu ocjenjivačku komisiju u sastavu: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.
-Lazanje od mlinaca, purica pečena na niskoj temperaturi dugo vrijeme, gljive i jetrica. Cijelu puricu smo iskoristili, od kostiju smo pripremili umak, za desert kuhani dimljeni štrukli s umakom od sira. Dobar je osjećaj biti novi zagorski chef - izjavio je pobjednik Josip Bival.
Domaćin, direktor Termi Jezerčića Elvis Brleković kazao je kako kako je sam restoran bio prošle godine uvršten među deset najboljih restorana u Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo što su domaćini ovog natjecanja ističući da ni pred kuharima a ni žiriju nije bio jednostavan zadatak.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić složio se da je žiri možda imao težak zadatak jer je između velikog broja odličnih kuhara trebao izabrati najboljeg.
Posjetitelji su na manifestaciji pratili ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušali, ali i uživali u bogatom popratnom programu degustacije: vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena – Borisa Drenškog, vinarije “Vuglec Breg”, IDA Nove – Igor Jambrešić, Vinarije Sever i Vinogradarstva Zdolc.
– Drago mi je da sam kao tadašnji šef marketinga Termi Tuhelj sudjelovao u organizaciji prvog takvog natjecanja – rekao je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te dodao kako treba poticati mlade s područja Zagorja da se prihvate tog zanimanja jer je sve cjenjenije, a vjeruje i da će se u budućnosti biti sve bolje plaćeno.
Mogli su se probati i zagorski štrukli, kao i kolači spravljeni po receptima sa tradicionalne manifestacije KZŽ Babičini kolači, koje su pripremale bakice Zdenkica Ljubić i Božica Lacković. OPG Krog ponudio je zagorski bagremov med, a ZMH Horvat i Kogutex zagorske mlince.
vzaktualno.hr