Varaždinska županija je sa Savezom Alpe – Adria organizirala 2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe-Adria, dok Izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske organizira zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.
Na izložbi su sudjelovali proizvođači iz četiriju država; Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, koji su prijavili čak 184 uzorka bučinih ulja koja su se natjecala za titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.
Ove godine dodijeljena je 31 zlatna medalja, a titulu šampiona 2. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria odnio je proizvođač iz Austrije Reinhard Prutej.
Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Miran Bojanić Morandini rekao je kako je gastronomija u 21. stoljeću jedan od glavnih pokretača i razlog dolaska turista.
-Varaždinska kuhinja koja se temeljni na srednjoeuropskoj kuhinji nije samo kopija bečke i budimpeštanske nego je prije svega oplemenjena namirnicama proizvedenim u našem kraju. Sve ove diplome i priznanja koje imamo o autohtonosti podrijetla nisu dovoljne za jače brendiranje i marketing, stoga su ovakve izložbe i slična gastronomska druženja veliki korak prema tome da se prepozna i vrati nutritivna, marketinška i svaka druga vrijednost i da se prihvati kuhinja hrvatskog sjevera – rekao je Bojanić Morandini.
Posjetitelji su ispred Županijske palače mogli na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova kupiti ulje i druge proizvode od bučinih koštica, a poznati varaždinski kuhari, Damir Crleni, Marin Pozder, Marin Sambolek i Ivan Tomas, priredili su kulinarski show „Varaždinsko bučino ulje“, a program je upotpunila i Udruga Hajdina te Dječji vrtić Zeko koji je organizirao radionicu na temu Bučina koštica.
M.Horvat/www.vzaktualno.hr