Nakon dvije godine pauze zbog pandemije vratila se poznata vidovečka Zeljarijada, manifestacija za koju teško da niste čuli ili je posjetili, posebice ako ste stanovnik Varaždinske županije ili njene okolice.
Uz šarane na rašljama, sekelji gulaš, kotlić i brojne domaće delicije, kraljica manifestacije ipak je kao i svake godine - sarma, i to ne bilo kakva već MEGA sarma koja je ove godine premašila očekivanih kilometar i pol, odnosno 1501 metar duljine.
Načelnik Vidovca, jedine općine u Republici Hrvatskoj koja se može pohvaliti s dva zaštićena proizvoda - Varaždinskim zeljem i Vidovečkim gibanikom, Bruno Hranić opisao je kako se sarma pripremala od ranih jutarnjih sati, a s obzirom na pauzu pobrinuli su se da ovogodišnja Zeljarijada vrvi od sadržaja.
- Ljudi su željni zabave, mi smo se potrudili da sve bude onako kao što je bilo prijašnjih godina, od Sajma starih zanata, kotlića, do mega sarme. Ove smo godine i okoliš uredili i mislim da su to zaslužili cijeli ovaj naš kraj i cijela županija. Ljudi su ovu manifestaciju prepoznali, što možemo vidjeti po registracijama automobila iz cijele Hrvatske. Zeljarijada je turistička i gastronomska manifestacija, što je u Hrvatskoj prepoznato rekao je Hranić napomenuvši kako sutra u Vidovec stižu KUD-ovi iz susjednih zemalja što također potvrđuje međunarodni karakter ove manifestacije.
Hranić dodaje kako svake godine obaraju rekorde te kako se u ovu manifestaciju puno ulaže s obzirom da je sama Zeljarijada postala svojevrsni brend Vidovca. Stoga se posebna pažnja pridaje promociji Varaždinskog zelja i domaćih poljoprivrednika.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni te glavni kuhar 'najveće sarme na svijetu' istaknuo je kako je u njenu pripremu uključeno 30-ak učenika iz varaždinske Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.
-Bez njih i njihovih učitelja i mentora ne bi mogli ništa. Uz njih, bilo je i desetak kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije koji su sudjelovali u pripremi te dvoje kolega iz Podravke. Domaćin motanja sarme bio nam je hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama. Količine o kojima možemo govoriti su oko 2 tone varaždinskog zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa – junetine i svinjetine, 300 kg sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, tisuću jaja, 70 kilograma luka, 2 kilograma češnjaka i drugi sastojci – rekao je Crleni dodavši kako je kad se sve zbroji riječ je o oko 4,5 tona sastojaka za mega sarmu.
Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je kako se Zeljarijada nakon svojih početaka otprije 24 godine danas može pohvaliti međunarodnim značajem.
-Svi znamo da bez zelja nema veselja, to je iznimno zdrava namirnica, zaštićena na nivou Europske unije oznakom izvornosti i općina Vidovec je europska prijestolnica zelja. Varaždinska županija podupire Zeljarijadu koja je kulturna, gospodarska, ponajprije gastronomska manifestacija, tako da će i dalje imati podršku Županije. Nadam se da će mnogi danas kušati najfiniju sarmu na svijetu – poznatu vidovečku mega sarmu –rekla je Zgorec.
Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte Varaždinskog zelja ističe kako je ono specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, neizraženog kocena i tankih listova idealnih za savijanje i motanje sarmi.
-Varaždinsko zelje je zaštićeno, kao i još 34 proizvoda na razini Europske unije. To su naši tradicijski proizvodi koje promoviramo i na ovaj način. Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak dodavši kako Ministarstvo podupire ovakve projekte udruživanja poljoprivrednika s ciljem povećanje proizvodnje.
Uime organizatora Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec kazala je kako još predstoji zeljarsko-makedonska noć, a sutra i Međunarodna smotra folklora, s više od 500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, zatim 50-ak konjarica i konjara i 14 kočija.
Najbolju i najveću sarmu na svijetu došla je probati izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski i europarlamentarka Sunčana Glavak, kao i brojni drugi uvaženi gosti i posjetitelji. Sudeći prema poduljem redu koji se formirao nadamo se da je ovih kilometar i pol bilo dovoljno da zadovolji nepce svakog ljubitelja ovog, mnogima omiljenog zimskog jela.
abrkic/vzaktualno.hr