U procesu mljevenja posumnjalo se u kvalitetu lješnjaka koji su sastavni dio namaza Nutella i Kinder Bueno pločica stoga je na 5 dana zaustavljena proizvodnja ove bezvremenske globalne slastice, omiljene svim generacijama. No, Talijanski Ferrero u francuskom je Villers-Écallesu ponovno pokrenuo strojeve za proizvodnju Nutelle, prenosi Poslovni hr.
Tvrde kako više nema nikakve zabrinutosti i ponovno rade sa 100% kapaciteta. Svi njihovi proizvodi na tržištu su ispravni i nema potrebe za njihovim povlačenjem, a opskrba kupaca nastavljena je bez prekida. Inače, Ferrerovo postrojenje u Normandiji proizvodi 600.000 staklenki Nutelle dnevno, što je četvrtina svjetske proizvodnje.
Navodno se u 160 zemalja svijeta godišnje pojede 365 milijuna kilograma Nutelle, a samo Francuzi, kojima je ona najčešći doručak, godišnje pojedu više od 100 milijuna teglica. Koliko je obožavaju, govori i slučaj otprije nekoliko godina kad je francuski sud zabranio roditeljima da svoju kćer nazovu Nutella, jer su se bojali da bi je mogli ismijavati tijekom odrastanja, a sniženja Nutelle nerijetko prate i sukobi francuskih potrošača u supermarketima.
U Hrvatskoj se Nutella, među još nekoliko desetaka proizvoda, našla pod povećalom istraživanja europarlamentarke Biljane Borzan koja je dokazala kako “isti” proizvodi nekih proizvođača nisu jednake kvalitete na svim tržištima. Iz Ferrera su se tada izjasnili kako je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama jednaka pa će, najavili su, krenuti u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj. Kilogram Nutelle u pojedinim se akcijama na hrvatskom tržištu prodaje za 41 kunu. No, sudeći po zadnjim rezultatima Podravke, Lino lada je očito uspjela u prodaji prošle godine nadmašiti omiljenu Nutellu.
www.vzaktualno.hr