Iako su zbog pandemije Ikeine poslovnice diljem svijeta zatvorene, svojim su vjernim kupcima priredili jedno iznenađenje. Mesne okruglice u umaku uz pire krumpir većina nas obavezno jede kad posjećuje Ikeu, a sad ih možete pripremiti i kod kuće.
-Boravak u kući može biti težak, ali mi vam želimo pomoći i pomalo ga olakšati i učiniti ugodnijim. Bon appétit ili, smaklig måltid, kako kažemo mi u Švedskoj - rekli su iz Ikee, a prenosi portal Živim.hr.
SASTOJCI:
Sastojci za mesne okruglice:
• 500 g goveđeg mljevenog mesa
• 250 g svinjskog mljevenog mesa
• 1 sitno nasjeckani luk
• 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
• 100 g krušnih mrvica
• 1 jaje
• 5 žlica punomasnog mlijeka
• sol, papar
Sastojci za umak:
• par kapljica ulja
• 40 g maslaca
• 40 g običnog brašna
• 150 ml povrtnog temeljca
• 150 ml goveđeg temeljca
• 150 ml slatkog vrhnja
• 2 žličice sojinog umaka
• 1 žličica Dijon senfa
PRIPREMA:
1. Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
2. Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
3. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice.
4. Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.
Priprema umaka:
1. U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.
2. Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.
vzaktualno.hr/živim.hr