Jednostavan je za pripremu, a većinu sastojaka vjerojatno imate u kuhinji! Večernji donosi recept za lagan i mekan kolač punjen svježim jagodama sigurno je idealna poslastica u proljeće.
Sastojci:
35 g šećera
45 g brašna
pola praška za pecivo
1/2 žličice vinskog praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml mlijeka
3 žutanjka
4 bjelanjka
40 ml ulja
¼ žličice ekstrakta vanilije
Punjenje:
1 želatina u prahu
5 žlica vode
250 ml vrhnja za šlag
1 žlica šećera
10 jagoda
Priprema:
Pripremite posudu za pečenje promjera 8 x 12 te na nju stavite masni papir. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih.
U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vinski prašak za pecivo i sol. Miješajte.
Napravite rupicu u tijestu i u nju stavite žutanjke, ekstrakt vanilije i mlijeko. Nemojte pretjerati u miješanju i kad ste gotovi stavite sa strane.
U drugu posudu (staklenu, suhu i čistu) stavite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Dodajte vinskog praška za pecivo.
Nježno dodajte snijeg u prvu posudu s brašnom i ostalim sastojcima te lagano promiješajte.
Smjesu prebacite u posudu za pečenje, ravnomjerno rasporedite. Pecite 14-16 minuta.
Ostavite da se hladi par minuta te prebacite na hladnu rešetku prethodno obloženu papirom za pečenje.
Punjenje:
Očistite jagode i prerežite ih na kolutiće. U posudu stavite malo vode i želatinu na 5 minuta. Stavite tu posudu u kipuću vodu i kad se želatina pretvori u tekućinu izvadite van te pustite da se ohladi. Mikserom istucite vrhnje za šlag i šećer. Dodajte želatinu. Gotovo je kad sve postane dosta čvrsto. Na biskvit rasporedite ravnomjerno šlag (kojeg ste prethodno napravili mikserom), te nježno motajte tijesto u roladu.
vzaktualno.hr/večernji.hr