Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Ima li što bolje od vruće bučnice? Imamo lakšu i težu verziju recepta – nećete požaliti

Ima li što bolje od vruće bučnice? Imamo lakšu i težu verziju recepta – nećete požaliti

Lifestyle
28. kolovoza 2022.
andra
936
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore, donosi recepti.index.hr

Ukoliko niste vični u kuhinju bučnicu možete probati danas na Bučnica festu u Zagorskim selima!

Sastojci

Nadjev od buče
500 g buče, naribane
400 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
sol, po ukusu

Vučeno tijesto
500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
Prstohvat soli
75 ml ulja

300 ml mlake vode
malo ulja za premazivanje tijesta
ulje, za premazivanje razvučenog tijesta
200 g kiselog vrhnja, za pečenje

 

Priprema

Nadjev od buče

1 Pripremite buču
Naribanu buču posolite 1 žličicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu. Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.

2 Sjedinite sastojke za nadjev
Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba). Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.

Vučeno tijesto

3 Sjedinite sastojke
U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna.

4 Zamijesite tijesto
Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.

Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.

5 Razvucite tijesto
Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.

Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.

6 Rasporedite nadjev
Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.

7 Zarolajte tijesto
Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.

8 Režite
Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića (rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe zatvori i nadjev ne curi van).

9 Posložite u lim za pečenje
Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite bučnicu vrhnjem.

10 Pecite
Pecite bučnicu u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.

11 Poslužite
Bučnicu najbolje poslužite dok je još vruća!

vzaktualno.hr/recepti.index.hr

 

andra 3653 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Augustinčićeve skulpture uskoro u muzeju na Galebu – Kolar: Tito je svjetski turistički brend i cilj nam je da ga snažnije istaknemo na turističkoj karti
Događanja
2022-08-28

Sljedeća Vijest

Mateo Žugec opet najbolji! Osigurao nastup na Svjetskom kupu u Mađarskoj
Sport
2022-08-28
Izdvojeno
Grad Varaždin osigurao gotovo 240 tisuća eura za rad udruga – Bosilj: Civilno društvo je važan segment i u ovome gradu ga cijenimo
Događanja
16. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Kreće se u energetsku obnovu pravosudne zgrade u Varaždinu, ŽDO i sudovi sele na nove lokacije
Događanja
16. svibnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Zagreb: Požari i nevrijeme izazvali desetke intervencija vatrogasaca
Crna kronika
16. svibnja 2025.
Sara Smoljan
Iz HDZ-a poručili: Varaždin je prvi – nažalost i po neispunjenim obećanjima!
Politika
16. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Toplički fašnjak: Tradicija, veselje, šarenilo i kreativnost na ulicama Varaždinskih Toplica
Fotogalerija
3. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.