Danas je svjetski dan palačinki, slastice koja je postala tradicija u brojnim zemljama. Desert je to omiljen u svim krajevima svijeta, a smjesa je napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli i to je to.
Palačinke se rade tako da se rijetka ili gusta smjesa peče na vrućoj ploči ili tavi, a zatim se dobiveni oblik puni, rola ili jednostavno premazuje i posipa različitim nadjevima, piše Jutarnji list.
Francuzi imaju crepes, Amerikanci pancakes, u Aziji postoji čitav niz jela koja se pripremaju sličnim metodama, ali u posljednje vrijeme prilično su popularne souffle palačinke, Rusi imaju bline, Nizozemci poffertjes, a postoji i nešto što se zove Dutch baby palačinka, ali zapravo uopće ne dolazi iz Nizozemske. Palačinke su, dakle, jedno od najpopularnijih jela na svijetu, bez obzira na sastav i formu u kojoj dolaze.
Ipak, palačinke kakve su najpoznatije nama zapravo su francuske crepes. Vjeruje se da su nastale još u 13. stoljeću, kada je jedna kućanica iz Bretanje slučajno prolila heljdinu kašu po ploči za pečenje. Iako je upravo to najpoznatija priča o nastanku, postoji i vjerovanje da su prve palačinke napravljene 472. godine, kada su ponuđene francuskim katoličkim hodočasnicima u Rimu.
Francuzi i Belgijanci palačinke slave početkom veljače, a mi u to vrijeme tek počinjemo sanjati o prvim krafnama i palačinke nam nisu niti na kraj pameti, piše Jutarnji. Ostatak svijeta odlučio je da će se Svjetski dan palačinki održavati krajem veljače ili početkom ožujka. S godinama, datum se počeo pomicati na sve ranije u mjesecu pa tako ove godine pada na utorak, 13. veljače.
U nastavku donosimo i recept za najslasnije palačinke preuzet sa stranice after5.hr.
Sastojci za 12 do 14 palačinki:
4 jaja sobne temperature 300 g glatkog brašna⠀⠀ 2 žlice topljenog maslaca (približno 40 g)⠀⠀ Pola žličice soli, može i mrvu više, ne treba se bojati dobro posoliti palačinke! Žlica šećera (nije obvezna, može i bez) 600 ml mlijeka (sobna temperatura) 100-150 ml vode ili mineralne – količina će ovisiti o tome koliko su velika jaja bila, što rijeđa, smjesa to su tanje palačinke pa je najbolje testirati
Priprema:
Umutite glatku smjesu, idealno je da ju pustite da malo odstoji u hladnjaku. Ako ste u žurbi, to možete preskočiti.
Ugrijte tavu za palačinke, mora biti baš jako zagrijana.
Premažite je uljem ili topljenim maslacem pa pecite palačinke jednu za drugom dok ne dobiju lijepu boju.
Pomozite si špatulom kako biste lakše odlijepili rubove i jednostavnije okrenuli svaku palačinku.
Jedite tople ili hladne, punite i punite po želji.
foto: unsplash - Evgheni Russu i Todd Cravens vzaktualno.hr/jutarnji.hr/after5.hr