Jadranom pliva jedna od najzdravijih riba na svijetu – skuša, koja je ne samo ukusna, već i bogata hranjivim tvarima koje značajno doprinose zdravlju organizma, prenosi klik.hr
Zahvaljujući visokim udjelima nezasićenih masnih kiselina, ova riba ima snažan antioksidativni učinak, štiti stanice od slobodnih radikala i smanjuje rizik od raznih bolesti.
Skuša je bogat izvor proteina i zdravih masti. Prosječno sadrži 13 grama masti i 18 grama proteina, koji se apsorbiraju tri puta brže nego goveđi proteini. Iako je masna riba, relativno je niskokalorična i idealna za uravnoteženu prehranu. Da bi se zadovoljila dnevna potreba za kalorijama, trebalo bi unijeti otprilike 700 grama ove ribe.
Njeni proteini i nezasićene masne kiseline čine je posebno korisnom za djecu, trudnice i dojilje, pridonoseći pravilnom razvoju i rastu.
Osim toga, skuša obiluje mineralima poput kalija, fosfora, cinka i natrija te vitaminima B12 i B kompleksa, koji jačaju živčani sustav, poboljšavaju metabolizam i podržavaju proizvodnju hemoglobina. Visok sadržaj fosfora, ključnog za zdravlje kostiju, čini je iznimno važnom kako za djecu, tako i za starije osobe.
Iako je često na našim tanjurima, malo tko razmišlja o njenim brojnim dobrobitima – stoga, idući put kada posegnete za ovim morskim blagom, znajte da činite nešto dobro za svoje tijelo.
vzaktualno.hr/klik.hr
foto: unsplash.com