Iako toga nismo svjesni, određeno voće i povrće puno je pesticida koji mogu naštetiti našem zdravlju.
Švedski znanstvenici otkrili su prisutnost insekticida, fungicida i regulatora rasta biljaka u tijelima djece i odraslih. No, razina tih štetnih tvari u tijelu može se smanjiti na gotovo zanemarivu brojku već nakon dva tjedna izbjegavanja hrane tretirane pesticidima, prenosi N1.
Prema istraživanju provedenom davne 2008. godine, mnogi pesticidi mogu biti neurotoksini koji negativno utječu na mozak sisavaca, uključujući ljude. Također, postoji snažna povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, kroničnog neurološkog poremećaja.
Kako prenosi N1, glifosat, jedan od najčešće korištenih pesticida u poljoprivredi, prepoznat je kao veliki zagađivač zraka. U Europi je preko 40 posto podzemnih voda kontaminirano ovim pesticidom, a istraživanja su pokazala prisutnost glifosata čak i u ljudskom urinu i majčinom mlijeku.
Najranjivija skupina su, naravno, djeca. Istraživanja su pokazala da izloženost pesticidima u ranoj dobi može povećati rizik od raka, smanjiti kognitivne funkcije i izazvati probleme u ponašanju.
Preporučuje se izbjegavanje sljedećeg voća i povrća, osim ako nije organsko ili uzgojeno u vlastitom vrtu:
Celer, špinat, rajčica, cherry rajčica, krastavac i paprika.
FOTO: arhiva
vzaktualno.hr/N1info.hr