S berbom grožđa u punom jeku, pravo je vrijeme za brzi i osvježavajući desert koji ističe slatkoću bobica. Jedna od takvih poslastica je Jesenska torta s grožđem, recept s Coolinarike koji ne zahtijeva pečenje biskvita ili komplicirane korake - savršena za sezonu grožđa i kad želite nešto ukusno, ali jednostavno.
Torta spaja aromu mascarponea, sočne bobice grožđa, limunov osvježavajući štih i lagani preljev koji cijeli desert čini efektnim, a priprema je jednostavna:
Sastojci (kalup promjera ~24 cm):
Podloga:
300 g mljevenih plazma keksa
2 žlice šećera u prahu
150 g omekšalog margarina
1⁄2 limuna – sok i korica
Nadjev:
500 g sira mascarpone
100 g šećera u prahu
200 g slatkog vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 vrećica želatine u prahu (ili 6 listića)
1 vrećica krem-fixa
Bobice crnog i bijelog grožđa (oprane i suhe)
1⁄2 limuna – sok i korica
Ukras:
1 vrećica svijetlog preljeva za torte
2 žlice šećera
2,5 dl vode
Bobice grožđa za dekoraciju i nekoliko listića mente
Priprema:
Izradite podlogu: pomiješajte mljevene kekse, šećer u prahu, omekšali margarin, limunovu koricu i sok. Smjesu čvrsto utisnite u kalup (promjer 24 cm).
Za kremu: mascarpone izmiješajte sa šećerom u prahu, limunovim sokom i koricom, pa dodajte otopljenu želatinu.
U zasebnoj posudi umutite vrhnje za šlag (sa krem-fix) te ga lagano umiješajte u smjesu s mascarponeom.
Trećinu kreme rasporedite po podlozi, preko nje stavite bobice grožđa, zatim prekrijte preostalom kremom.
Pripremite preljev: u vodi zagrijte šećer, dodajte preljev za torte po uputi s vrećice, te prelijte preko površine torte.
Tortu stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi i stegne – idealno preko noći.
Uživajte u desertu koji simbolizira kraj ljeta i radost berbe!
Foto: screenshot Coolinarika
coolinarika/vzaktualno.hr