Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih slastica koju vole gotovo svi. Najpoznatija je njezina kupovna varijanta, no postoji i prava domaća koja se s punim pravom može nazvati jednim od najboljih stolnih kolačića koji je savršen za najrazličitije prigode.
Sve je brzo i jednostavno, pa je za cijeli postupak izrade potrebno samo 25 minuta – naravno, ne računajući hlađenje, donosi portal Recepttura.
Napravljena na ovaj način bajadera je predivnog punog okusa i savršenog omjera sočnosti i mekoće. Potrebno ih je dobro ohladiti u hladnjaku kako bi se lijepo stisnule da ih možemo što pravilnije narezati, no prilikom jela posve su mekane i jednostavno se tope u ustima. Savršen kolačić za savršeno uživanje!
Sastojci
-200 ml vode
-250 g margarina
-200 g šećera
-1 vanilin šećer
-400 g mljevenog keksa
-300 g mljevenih oraha
-100 g čokolade za kuhanje
Glazura:
-150 g čokolade za kuhanje
-6 žlica ulja
Upute
U posudu na štednjaku sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavati uz miješanje da se sastojci otope.
U veliku posudu sipati mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati. Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke. Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa. Pomoću vage (ili odokativno) podijeliti smjesu na dva jednaka dijela.
Istopiti čokoladu za kuhanje i sipati u jednu polovicu smjese. I tu smjesu izmiješati pomoću kuhače da postane jednolična.
Posudu za pečenje dimenzija 35x20 centimetara namazati uljem. Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati. Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.
Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju. Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili krivo.
Kolač ide na hlađenje u hladnjak preko noći prije rezanja i posluživanja. Rezati na pravokutnike prema želji.
screenshot/recepttura
ak/vzaktualno.hr/recepttura.com