Jesen je pravo vrijeme za sočne jabuke koje su ukusne same po sebi, no mnogi tvrde da su najukusnije u kolačima!
Provjerite njihovu tvrdnju uz najjednostavniji i najukusniji kolač za koji vam neće trebati ni puno sastojaka i puno truda, a rezultat je fantastičan!
Priprema je brza i jednostavna, a trebat će nam ovi sastojci:
1 kg jabuka
120 g šećera
100 g oraha
žličica cimeta u prahu
malo šećera u prahu
Za tijesto:
125 g maslaca ( ili margarina)
120 g šećera
350 g brašna
1 jaje
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
Priprema
Jabuke najprije narežemo ili naribamo na „rezance” pa im dodamo šećer i sve zajedno kuhamo oko 3 minute, uz stalno miješanje, dok jabuke ne omekšaju.
Dodamo žličicu cimeta., promiješamo i ostavimo da se ohladi.
Jabukama dodajte nasjeckane orahe.
Vrijeme je za tijesto, a pripremit ćemo ga tako što ćemo najprije dobro umutiti jaje, šećer i vanilin šećer.
Dodamo brašno i prašak za pecivo te naribani maslac ili margarin.
Tijesto obradimo rukama i to tako da ga dobro promiješamo i razmrvimo.
Kalup promjera 22 centimetra premažemo s malo ulja i na dno stavimo papir za pečenje.
Stavimo u kalup pola smjese razmrvljenog tijesta, lagano pritisnemo rukama i rasporedimo po kalupu. Dodamo smjesu s jabukama, pa na tu smjesu ostatak tijesta (rasporedimo bez pritiskanja, lijepo lagano).
Kolač pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohladimo ga i posipamo šećerom u prahu.
izvor: youtube kanal Moj kutak
ak/vzaktualno.hr