Omiljeno ljetno voće mnogima je zasigurno lubenica koja hladi i hidrira organizam. Ipak, ponekad je teško izabrati zrelu i sočnu lubenicu, no postoje neki trikovi koji će vam olakšati odabir u budućnosti.
Poslužite se tim trikovima kako biste idući put izabrali savršenu lubenicu, savjetuje Net.hr.
Boja
Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok treba izbjegavati one koje su bijele ili svijetlozelene jer su ubrane prije nego što su dozrele.
Ne kupujte lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.
Površina
Mekana površina lubenice znak je da je plod počeo truliti. Također, izbjegavajte one sa suhom površinom jer su izgubile sočnost i slatkoću.
Površina lubenice trebala bi biti tamnozelena, glatka, tvrda na opip i bez vidljivih oštećenja.
Zvuk
Ako lubenica "odjekuje" kada pokucate po njoj, onda je zrela i slatka.
Težina
Iako je teške lubenice zahtjevnije odnijeti kući, trebali biste se fokusirati upravo na teže primjerke. Naime, čak 92 posto lubenice čini voda, što znači da su najsočniji plodovi ujedno i najteži.
Izgled peteljke
Ako je peteljka zelena, lubenica je svježa, a ako je suha, vjerojatno već duže stoji na polici.
vzaktualno.hr/net.hr