Katastrofa – to je riječ koja najbolje opisuje drastičan pad proizvodnje pojedinih vrsta voća u Hrvatskoj u proteklih deset godina. Naime, prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, naša samodostatnost u voću prije dvije je godine iznosila tek 45 posto, što znači kako ga uvozimo najmanje 60 posto jer i dio našeg domaćeg voća završi u izvozu u drugim zemljama, prenosi N1.
Dok se nekako i može razumjeti da Hrvatska više voća uvozi nego što ga proizvede jer u tu kategoriju spadaju i banane, limun, ananas i druge sorte koje se ovdje ne mogu proizvoditi, ono što nije shvatljivo je ogroman pad proizvodnje tradicionalnih domaćih voćki poput jabuka i šljiva.
Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je proizvedeno oko 61.300 tona jabuka, a deset godina ranije 113.000 tona što predstavlja pad od 46 posto, dok je breskvi i nektarina 2021. proizvedeno čak 73 posto manje nego 2011. godine.
Pada i proizvodnja mandarina. Predlani smo proizveli oko 40.600 tona, što je oko 4 posto manje nego prije deset godina. Da stvar bude poraznija, podaci Agronomskog fakulteta otkrivaju kako tijekom 2020. nismo bili samodostatni ni u mandarinama: pokrili smo tek 92 posto godišnje potrošnje, piše Danica, a prenosi N1.
U prvih deset mjeseci prošle godine uvezli smo voća u vrijednosti 240,6 milijuna eura, a izvezli tek 68,6 milijuna eura. U tom razdoblju uvezli smo 23.000 tona jabuka, što je više nego u prvih deset mjeseci pretprošle godine.
vzaktualno.hr / n1 / danica.hr