Jedan od najjednostavniji, a opet finih kolača zasigurno su biskvitni kolači. Donosimo recept za sočan i mekan kolač s preljevom od limuna, čiji recept smo pronašli na Index.hr, a najbolje ide u šalicu kave, čaja ili pak pokoju kuglicu vanilije.
BISKVIT
230 g omekšalog maslaca
150 g šećera
4 jaja
230 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 prstohvat soli
1 žlica limunove korice
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva (ako se radi o ventilacijskoj pećnici) ili na 160 ako je plinska pećnica. Za vrijeme kada se grije pećnica, umutite omekšali maslac i šećer te miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Potom dodajte jedno po jedno jaje pažljivo mješajući. Kada umiješata sva jaja, u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i limunovu koricu i mješajte do kada se sve zajedno ne sjedini.
Smjesu možete izlijati u kalup za kruh ili neki drugi prikladan kalup i pecite oko 45 minuta. Zabodite čačkalicu kako bi provjerili je li kolač gotovo, pa ako onda zađe čista, spreman je za vađenje iz pećnice.
PRELJEV
2 žlice limunovog soka
85 g šećera u prahu
Kada se kolače ispeće, ostavite ga da se ohladi, a za to vrijeme pripremite preljev od limuna. Pomiješate sastojke, a kolač izbodite vilicom i zalijte preljevom. Ostavite ga u kalupu da se do kraja ohladi.
Inače, ovaj kolač može stajati nekoliko dana, i ostati će sočan i mekan ukoliko ćete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
foto - arhiva, ilustracija
vzaktualno.hr/Index recepti