Mnogi misle da su palačinke jednostavan desert i da tu nema puno mudrosti. Djelomično je to istina, ali opet, koliko god se jednostavno pripremale, treba se koristiti nekim trikovima i znati neke osnovne stvari kako bi ispale ukusne i sočne.
Za početak važno je da znate koji sve sastojci idu u smjesu. Jaja, brašno - najbolje bi bilo pomiješati glatko i oštro - mlijeko, mineralna voda, prstohvat soli, žlica ruma koji će, osim dodavanja arome i okusa spriječiti da se palačinke lijepe, malo limunove korice, aroma vanilije, nekoliko žlica šećera i žlica ulja.
Na 250 - 300 g brašna koristi se 2 jaja, a omjer mlijeka je odokativan. Ipak, nemojte pretjerivati s njim jer bi palačinke mogle biti žilave. Jako je bitno kojim redoslijedom ih dodajete. Prvo trebate pjenasto umutiti jaja, a onda dodajte mlijeko, i nakon miješanja sve suhe sastojke. Smjesu trebate dugo miješati kako biste izbjegli stvaranje grudica, piše Večernji list.
Vječno pitanje je čime se ta smjesa treba umutiti - mikserom ili pjenjačom? Bake i mame će vam uvijek odgovoriti pjenjačom. Potrebno je dugo i snažno miješanje koje može biti naporno, ali svejedno, nemojte se odlučiti za mikser jer nikada nećete tako dobro pokupiti ostatke brašna i drugih sastojaka sa stijenki zdjele.
Kada ste ih jednom počeli peći imajte na umu da ih ne smijete okretati prerano i da se okreću samo jednom! Kada rubovi poprime zlatno-smeđu boju i pojave se mali mjehurići, tada je vrijeme za okretanje - u suprotnom će palačinka popucati. Uvijek ih pecite na jakoj vatri, u tavi koja je namijenjena za palačinke i s malom količinom ulja.
vzaktualno.hr/večernji.hr