Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Krafne o kojima bruji internet – Donosimo detaljan recept uz koji su šanse za greške minimalne, a uživancija maksimalna!

Krafne o kojima bruji internet – Donosimo detaljan recept uz koji su šanse za greške minimalne, a uživancija maksimalna!

Lifestyle
27. veljače 2022.
andra
860
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Janja Benić s bloga Janjolinka pripremila je vrlo vjerojatno najdetaljniji recept za krafne kojima je osvojila Instagram. Priprema traje nešto duže, ali sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, itekako se isplati, donosi slatkopedija.hr

Sastojci
(za 18 krafni po 50 g – nešto manje nego klasične)
  • 510 g brašna*
  • 9 g soli
  • korica jednog limuna
  • 120 g vode
  • 15 g svježeg kvasca
  • 45 g šećera
  • 150 g jaja (3 jaja srednje veličine)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma (moj dodatak; nikako nemojte dodati više od toga jer vam će smjesa biti previše tekuća za količinu brašna koju imate)
  • 120 g maslaca sobne temperature
Krema s vanilijom
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 60 g brašna
  • 500 g mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 125 g vrhnja za šlag
Čokoladna krema
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 120 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne

1. Prosijte brašno.

U brašno dodajte sol i koricu limuna.

Važno – ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.

U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite nekoliko minuta da aktivira.

Izvažite jaja i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.

2. Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta.

Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.

Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca.

Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto.

Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold.

Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti.

Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo.

Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to stavite tijesto.

Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.

3. Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 – 3 sata (ovisno o temperaturi).

Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže.

vzaktualno.hr/slatkopedija.hr

andra 3653 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

otpad
OPĆINA JESENJE Savjetovanje o sakupljanju komunalnog otpada
Gospodarstvo
2022-02-27

Sljedeća Vijest

KAO U FILMU Neprijavljeni Slovenac s paketima droge i potvrdama o cijepljenju bježao policiji!
Crna kronika
2022-02-27
Izdvojeno
Gradonačelnik Škvarić obišao radove izgradnje nogostupa u tri naselja
Događanja
12. svibnja 2025.
Ivana
U Ludbregu uskoro uređenje trga, a uslijedit će i drugi radovi – evo što je sve u planu!
Gospodarstvo
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Nova akcija varaždinske policije – evo koji će sudionici u prometu ovoga puta biti „na udaru”
Crna kronika
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Toplička Minerva nakon 40 godina postaje hotel s četiri zvjezdice, radilište obišao ministar Glavina: Varaždinska je županija napravila iskorak bez presedana!
Događanja
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Toplički fašnjak: Tradicija, veselje, šarenilo i kreativnost na ulicama Varaždinskih Toplica
Fotogalerija
3. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.