Kolač s vrhnjem i višnjama pravi je kremasti užitak koji možete pripremiti tijekom cijele godine - bilo sa svježim višnjama u sezoni, bilo s višnjama iz kompota. Osim što osvježava svakim zalogajem, ovaj kolač oduševljava i izgledom. Kremasta tekstura u kombinaciji s laganom kiselkastošću višanja čini ga savršenim desertom za svaku priliku. Recept za ovu ukusnu slasticu prenosimo sa stranice recipeci.com.
SASTOJCI:
Biskvit: 4 jaja, 220 g glatkog brašna, 200 g šećera, 250 g maslaca, 1 prašak za pecivo
Krema: 2 pudinga od vanilije, 500 g kiselog vrhnja ili milerama, 100 g šećera, 750 ml mlijeka, 2 staklenke višanja
Preljev: 2 vrećice preljeva za torte (svijetlog), 200 g šećera, 300 ml soka od višanja, 200 ml vode
PRIPREMA:
Biskvit: Miksati prvo maslac dok ne postane lagano pjenast pa postupno dodavati šećer dok sve ne postane povezana masa. Dodavati tada jaje po jaje i dalje miksati pa na kraju postepeno dodati i brašno s praškom za pecivo. Biskvit razmazati (dosta je gust) po namašćenom i pobrašnjen limu za pečenje (veličine cca 30×40 cm) pa peći na 180oC 20 min. Kolač izvaditi iz pećnice i pustiti da se malo ohladi.
Krema: Skuhati pudinge sa šećerom u količini mlijeka navedenoj u receptu pa u još vrući kuhani puding umiješati kiselo vrhnje.
Preko biskvita složiti višnje koje ste prethodno ocijedili i od kojih ste sok ostavili po strani, preko višanja premazati kremu s pudingom pa nastaviti peći još 25 min u pećnici na istoj temperaturi.
Dok se pečeni kolač hladi pripremite preljev za torte prema uputama na omotu, a sa sokom od višanja, šećerom i vodom. Preljev pažljivo i polako izlijte preko kolača i pustite da se ohladi.
Poslužiti rezano na kocke.
Foto: screenshot YouTube ReciPeci
vzaktulano.hr/recipeci.com