Ledene kocke su jedan od onih kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Ovaj klasični desert s mekanim biskvitom, bogatim kremom i čokoladnom glazurom oduševit će sve ljubitelje slastica. Idealne su za obiteljska okupljanja, proslave ili jednostavno kao slatki užitak uz kavu.
Priprema nije zahtjevna, rezultat je sočan i osvježavajući kolač kojem je teško odoljeti, a recept smo pronašli na Coolinarika.com.
SASTOJCI
Za biskvit
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
Za sirup
300 g šećera
250 ml vode
Za kremu
1 l mlijeka
5 žlica gustina
9 žlica brašna
16 žlica šećera
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1 bočica ekstrakta limuna
Za glazuru
100 g čokolade
1 žlica meda
3-4 žlice mlijeka
3-4 žlice ulja
PRIPREMA
Jaja umutiti sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati prosijano brašno i kakao te lagano sjediniti. Smjesu izliti u namašćen duguljasti pleh i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, dok biskvit ne postane čvrst i prozračan.
Za sirup, šećer i vodu staviti na laganu vatru i kuhati dok se šećer potpuno ne otopi. Vrući sirup ostaviti da se kratko ohladi, a zatim preliti po ohlađenom biskvitu kako bi bio sočan i pun okusa.
Za kremu, od 1 litre mlijeka odvojiti manju količinu i u njoj razmutiti brašno i gustin. Ostatak mlijeka staviti da zakuha sa šećerom i vanilin šećerom. Kada provrije, dodati smjesu brašna i gustina, neprestano miješajući dok se ne dobije gusta, glatka krema. Kremu potpuno ohladiti, a zatim umiješati prethodno izrađeni margarin sa ekstraktom limuna. Sve sjediniti i ravnomjerno rasporediti preko biskvita.
Za glazuru, čokoladu otopiti na laganoj vatri s dodatkom meda, mlijeka i ulja, miješajući dok se ne dobije sjajna i glatka smjesa. Preliti preko kreme i ostaviti kolač u hladnjaku nekoliko sati, kako bi se sve dobro povezalo.
Prije posluživanja, kolač rezati na kocke i uživati u savršenom spoju mekanog biskvita, osvježavajuće kreme i bogate čokoladne glazure.
FOTO: printscreen Colinarika.com
vzaktualno.hr/coolinarika.com