Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Moderna interpretacija međimurske kuhinje na svjetskoj sceni

Moderna interpretacija međimurske kuhinje na svjetskoj sceni

Lifestyle
23. veljače 2025.
Siniša Kalajdžija
308
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Predvodnik novih gastronomskih trendova u Međimurju mladi je chef Amos Novak i kao takav je postao ambasadorom međimurske kuhinje na svjetskoj sceni. Govorimo li o suvremenim gastronomskim trendovima, uglavnom mislima odlutamo u svjetske metropole i vrhunske restorane gastro prijestolnica – Pariza, Tokija ili Kopenhagenu. No, inovacije u kulinarstvu ne događaju se samo ondje ni u drugim metropolama ili oazama modernog kulinarstva, nego i u Hrvatskoj. Domaća gastro scena, naime, sve više prati globalne smjernice, a mladi talenti poput chefa Amosa Novaka iz Međimurja, predvode revoluciju koja spaja tradiciju s modernim tehnikama i održivim pristupom kulinarstvu.

Fokus na lokalne i sezonske namirnice jedan je od najizraženijih gastronomskih trendova posljednjih godina, restorani diljem svijeta sve više izbjegavaju uvozne proizvode i okreću se suradnji s lokalnim proizvođačima, a upravo je to je srž filozofije Amosa Novaka, chefa restorana Terbotz u Železnoj Gori. Njegova se kuhinja oslanja na međimursku tradiciju, ali s modernim, profinjenim pristupom.

- Kad kuham, želim da svako jelo priča priču, priču o Međimurju, našim običajima i ljudima koji godinama njeguju ovu zemlju. Nema bolje inspiracije od namirnica koje dolaze s naših polja, vinograda i rijeka – kaže Amos Novak, koji je u svoje 23 godine primio brojne nagrade i dokazao se, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj gastronomskoj sceni, što mu daje kompetentnost za biti sugovornikom u temi o suvremenim gastro trendovima.

Zero waste

Uz korištenje lokalnih sastojaka, Amos primjenjuje zero-waste koncept, pri čemu se maksimalno iskorištava svaki dio namirnice. Kosti postaju temeljac, povrtni ostaci fermentiraju se u aromatične dodatke jelima, a brašno iz starinskih sorti žitarica vraća se u moderne pekarske proizvode.

Amos Novak je, također, u svoju kuhinju uspješno integrirao i i drevnu tehniku očuvanja hrane, fermentaciju, koja doživljava pravi procvat, a fermentirane sastojke koristi za stvaranje slojevitih i kompleksnih okusa. Od kimchija do domaćih kombucha napitaka, fermentirana hrana postaje sinonim za bogatstvo okusa i dobrobit za zdravlje. - Fermentacija mi omogućuje da produbim okuse jela i pružim gostima nešto drugačije. Radimo domaći miso od graška, fermentiramo češnjak i stvaramo vlastite umake na bazi lokalnih plodova – otkriva mladi chef. Ovaj pristup ne samo da dodaje bogatstvo okusa jelima, već omogućuje i smanjenje otpada, jer se višak sezonskih namirnica koristi za dugotrajnu upotrebu.

Plant based

Porast prehrane bazirane na povrću jedan od najznačajnijih trendova u suvremenoj gastronomiji. Amos Novak ovaj je trend prepoznao kao priliku za eksperimentiranje s okusima i teksturama. - Želim pokazati da plant-based kuhinja može biti jednako raskošna i zanimljiva kao i klasična jela s mesom. Koristimo puno divljeg bilja, orašastih plodova i fermentiranih sastojaka kako bismo stvorili slojevite okuse – ističe. Njegov plant-based meni uključuje inovativna jela poput tartara od cikle s kremom od lješnjaka, rižota s pečenim repom peršina i domaće tjestenine s umakom od lisičarki i badema. Ovakav pristup osvježava međimursku kuhinju i čini je dostupnom široj publici, uključujući one koji biraju prehranu bez životinjskih proizvoda.

Moderni twist

Talent i predanost Amosa Novaka nisu prošli nezapaženo ni izvan granica Hrvatske. Njegov uspjeh na svjetskom kulinarskom natjecanju u Meksiku, gdje je osvojio visoko šesto mjesto, dokaz je da je međimurska kuhinja spremna za globalnu scenu.

- Sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima daje mi priliku da prezentiram našu regiju i pokažem svijetu koliko je Međimurje gastronomski bogato. Ljudi su oduševljeni našim okusima, a to mi daje dodatnu motivaciju za daljnji rad – ističe Novak, koji se ovih dana s polufinala međunarodnog kulinarskog natjecanja u Italiji, Worldchefs European Grand Prix 2025: Global Chefs Challenge, vratio s dva osvojena srebra. No, njegov angažman ne staje samo na natjecanjima – redovito surađuje s mladim kuharima i educira ih o važnosti lokalnih namirnica i održivog pristupa kuhanju. Kroz radionice i masterclassove, prenosi znanje novim generacijama i gradi temelje budućnosti međimurske gastronomije.

U svijetu gdje se kulinarski trendovi mijenjaju iz dana u dan, chef Amos Novak uspijeva pronaći ravnotežu između inovacije i tradicije. Uz mlade talente poput njega, hrvatska kuhinja nastavlja se razvijati i prilagođavati svjetskim standardima, istovremeno čuvajući autentičnost i bogatu kulinarsku baštinu. Ako želite doživjeti spoj prošlosti i budućnosti na tanjuru, restoran Terbotz i kulinarska kreacija Amosa Novaka zasigurno su nezaobilazna destinacija.

Siniša Kalajdžija 2387 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Povijest štrajkanja u Varteksu duga je gotovo 90 godina: „Žene legle na tračnice, radnici natjerali Upravu na kapitulaciju!”
Događanja
2025-02-23

Sljedeća Vijest

Neandertalci iz DND-a Zlatar oduševili na Dječjem karnevalu u Rijeci i dostojno predstavili Zagorje
Događanja
2025-02-23
Izdvojeno
Policija upozorava: Ljeto donosi veći rizik od provala – zaštitite svoj dom
Crna kronika
25. srpnja 2025.
TVarjacic
Produljeni ugovori o zakupu prava lova za zajedničkih lovišta u Varaždinskoj županiji
Događanja
25. srpnja 2025.
Jozica
Ordinacija u Brezničkom Humu ponovno otvara vrata – Načelnik Žugčić: Vraćamo zdravstvenu skrb u našu sredinu
Događanja
25. srpnja 2025.
Alenka Kučić
Požar kod Šibenika: vatrogasci i kanaderi u akciji, uzrok požara radovi
Crna kronika
25. srpnja 2025.
TVarjacic
Video & fotogalerija
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Bogatim programom proslavljen blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog
Fotogalerija
14. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Sedamdesetak varaždinskih višebojaca uživalo u kupanju, druženju i zabavi u Novom Vinodolskom
Fotogalerija
7. srpnja 2025.
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.