„Međimursko meso 'z tiblice“ upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije od 30. studenoga 2017. godine. Tako je Međimursko meso 'z tiblice postalo 18. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u EU. Podsjetimo, Republika Hrvatska je do sada zaštitila: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvansku mandarinu, „Ogulinsko kiselo zelje“/„Ogulinski kiseli kupus“, Baranjski kulen, Lički krumpir, „Istarski pršut“/“Istrski pršut“, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Pašku janjetinu, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje i „Slavonski kulen“/“Slavonski kulin“.
- Čestitam našim Međimurcima na ovom postignuću. Priča o nastanku Međimurskog mesa 'z tiblice svjedoči o stoljetnoj brizi za sigurnost i kvalitetu hrane. Naši preci nisu imali moderne tehnologije, hladnjače, laboratorije… ali su imali visoko razvijenu svijest o važnosti pravilnog čuvanja hrane. Jedna takva priča o domišljatosti i snalažljivosti stvorila je specifičan proizvod koji od danas i službeno nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla koja vrijedi na području cijele Europske unije – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
foto: wikipedia
www.vzaktualno.hr