Čovjek uživa u hrani od svog postojanja, a danas u hrani možemo itekako uživati ponajprije zahvaljujući vrsnim kuharicama i kuharima. Njima u čast, svake godine članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) 20. listopada slave Međunarodni dan kuhara.
Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku kao i WACS organizaciju, jačaju prijateljstva, ali i pomažu ljudima kojima se sreća nije tako nasmiješila. Također je to dan u kojemu kuhari pomažu mlađim kolegama, ali i dan kada se odaje priznanje vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu.
Međunarodni dan kuhara postao je jedan od najvažnijih dana za kuhare u cijelom svijetu. Glavni cilj uspostavljanja ovog dana je bio promicanje struke. Kuhari imaju odgovornost prokrčiti put kada je u pitanju korištenje sastojaka na razuman i odgovoran način. No, WACS nije stao na tome te je u želji da oblikuje i stvara bolji svijet za sve nas pokrenuo akciju „ KRENIMO ZELENO KUHARI “. Uz širenje svijesti o maksimalnom iskorištavanju namirnica te smanjivanju količina hrane koja se baca kod pripreme, inicijativa WACS je da se na međunarodni dan kuhara zajednice educiraju i na ekološke aspekte kuharstva.
Ovogodišnja tema kampanje Međunarodni dan kuhara je Zdrava hrana za budućnost!
Ovo je dan kada se odaje priznanje veoma važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu. Kuhari su ljudi koji vole ludost i kreativnost hrane i nesumnjivo dominiraju kulinarskim svijetom.
"Dobra hrana je temelj iskonske sreće.", ustvrdio je Georges Auguste Escoffier Napravite i vi malo remek-djelo u tanjuru i razveselite svoje najbliže.
Svim kuharima u cijelom svijetu želim sve najbolje povodom Međunarodnog dana kuhara!
vzaktualno.hr